Vaccinatie
Vaccinatie Foto: MooiSonenBreugel.nl

Op strategie van prikken heeft huisarts geen invloed

Algemeen Zorg

Son en Breugel - “Nee, wij weten niet wanneer u wordt opgeroepen voor uw vaccinatie.” Aan het woord is huisarts Bertine Eshuis van Medisch Centrum De Linden. De laatste paar weken krijgen zij, haar collega’s en assistentes regelmatig die vraag te horen, en telkens moeten ze zeggen dat ze het niet weten. “Wij moeten ook afwachten; wij krijgen bericht van het RIVM als er weer een bepaalde doelgroep door de huisartsen en hun assistentes geprikt mag worden.”

Redacteur: Emmy Grit

Zoals inmiddels bekend, bepaalt het RIVM de strategie van het vaccineren en beslist welk vaccin aan welke doelgroep wordt gegeven. “Wij hebben hier geen invloed op. De GGD roept de mensen op die gevaccineerd worden met Pfizer. Dit vaccin kan niet door de huisartsen gezet worden in verband met het koelen van het medicijn en de logistiek van grote verpakkingen.” De huisarts vraagt met klem aan alle dorpsgenoten om rustig af te wachten totdat de uitnodiging, die alle gegevens bevat om een afspraak te maken, in de brievenbus valt.

Basisregels

Als je gevaccineerd bent, dan ben je de eerste week nog niet volledig beschermd tegen corona en kun je alsnog ziek worden. “Heb je klachten, dan moet je je ook weer laten testen om uit te sluiten dat je besmet bent. Na vaccinatie word je zelf niet meer ziek van het virus, maar je kunt nog steeds wel anderen besmetten, en dat moeten we juist zien te voorkomen”, geeft dr. Eshuis aan. Dus dienen mensen die gevaccineerd zijn nog steeds rekening te houden met de basisregels. “Te vaak zien wij dat deze mensen geen afstand houden en geen mondkapje meer dragen; dat is dus niet de bedoeling. We moeten eerst met zijn allen het virus indammen”, aldus de huisarts.

Zelftest

Sinds kort kun je, als je klachten hebt, ook met een zelftest controleren of je besmet bent. De huisarts: “Als de uitslag positief is, dan weet je dat je in quarantaine dient te gaan; is de test negatief, terwijl je wel klachten hebt, dan moet je alsnog een afspraak maken met de GGD. Veel mensen weten dit niet. Ik wil iedereen adviseren om met klachten meteen een afspraak te maken met de GGD.”

Minder bereidwillig
Binnen de huisartspraktijken in Son en Breugel merkt men ook dat dorpsgenoten minder bereidwillig zijn om gevaccineerd te worden met het in opspraak geraakte AstraZeneca-vaccin. “De risico’s op bijwerkingen zijn heel erg klein. Laat je niet weerhouden om je te laten vaccineren. Dit is de enige manier om de pandemie te bestrijden. Of zoals viroloog Marion Koopmans van het Erasmus MC op haar Twitteraccount schrijft: het risico dat je doodgaat na een prik met het coronavaccin van AstraZeneca is ongeveer net zo klein als dat je dodelijk wordt geraakt door de bliksem of sterft na een aanval door een hond”, aldus de huisarts, die net als veel van haar collega’s volledig achter deze uitspraak staat.