screenshot persconferentie
screenshot persconferentie Foto: ©rtlnieuws

Kabinet werkt aan stappenplan

Algemeen Coronavirus

Son en Breugel / Landelijk - Demissionair minister De Jonge en demissionair premier Rutte hebben in de persconferentie op dinsdag 13 april aangegeven dat er op dit moment geen ruimte is om te versoepelen. “De ziekenhuizen liggen vol en de besmettingscijfers zijn nog altijd te hoog. Op dit moment liggen er net zoveel mensen in het ziekenhuis als tijdens de eerste golf in april 2020”, aldus de premier.

Wel is bekendgemaakt dat het kabinet aan een breed openingsplan voor Nederland werkt. De eerste versoepelingen zijn het openen van de terrassen en dat er meer mogelijk moet zijn in de winkels, het opheffen van de avondklok en het verruimen van de huidige bezoekregeling. “Dit openingsplan zou vanaf 28 april in kunnen gaan, mits de coronacijfers het toelaten”, voegde Rutte er meteen aan toe. Daarna wordt per week gekeken naar de mogelijkheden zoals het openen van onder andere sportscholen, zwembaden en pretparken.

Op maandag 19 april opent de buitenschoolse opvang hun deuren. Voor de BSO’s gelden dezelfde regels als op de basisscholen. Een week later, op 26 april, gaan de hogescholen en universiteiten deels weer open. Studenten mogen gemiddeld weer één dag per week naar school; zij moeten daarvoor wel een sneltest doen.

Op dinsdag 20 april volgt de volgende persconferentie.