Merel presenteert trots haar eerste boek
Merel presenteert trots haar eerste boek Foto: Wil Feijen

Merel Cooijmans schrijft haar eerste roman

Algemeen Algemeen / Son & Breugel

Vanaf het moment dat ze in groep 3 van de basisschool de letters van het alfabet leerde, wist Merel Cooijmans (23) dat ze later schrijfster wilde worden. Zo jong als ze was, ze was altijd met letters en woorden bezig. Als klein meisje vertelde ze volop fantasieverhalen als ze met haar speelgoed aan het spelen was; later werden de verhalen door Merel opgeschreven, je zou deze verhalen al als fictie kunnen omschrijven. Zeven maanden geleden is ze begonnen aan ‘Veghtlust’, haar eerste boek dat dinsdag 20 april officieel het levenslicht zag.

Redacteur: Emmy Grit
Fotograaf: Wil Feijen

In groep 3 leerde Merel de letters zelfstandig te schrijven, en daarna was ze niet meer te stoppen; het schrijven van boekverslagen en opstellen, daar draaide zij haar hand niet voor om. Ondanks dat het schrijven van die verslagen en opstellen niets met fictie te maken hebben, heeft Merel in die tijd veel gewerkt aan creatieve opdrachten. Ze verzon onder andere fictieverhalen tijdens het knutselen op de basisschool. “Het schrijven ging bijna als vanzelf. Later op het HBO heb ik vaak wetenschappelijke verslagen moeten schrijven en alhoewel dit een totaal andere manier van schrijven is, kostte het mij geen moeite om de juiste woorden op papier te zetten”, vertelt ze enthousiast.

Concepten
In de afgelopen jaren was Merel bezig met het schrijven van verhalen die zouden kunnen leiden tot een boek. “De concepten lagen klaar, maar helaas is het er toen niet van gekomen om er een boek van te maken”, aldus de jonge schrijfster. Vorig jaar Pasen kreeg ze een cadeau van haar vriend: een onlinepakket met daarin acht cursussen over het schrijven van een boek, waarvan één cursus ‘romans schrijven’. Merel: “Die cursus heb ik meteen gevolgd en daardoor maakte ik ook kennis met de theorie achter het schrijven.”

Schrijfmoment
In die periode werkte Merel als schoonmaakster op kantoorpanden en basisscholen, maar ze voelde dat ze er iets bij moest gaan doen: “In mijn hoofd was ik continu bezig teksten te bedenken voor een boek.” Naast haar veertigurige werkweek in de technologie ging al haar vrije tijd naar het schrijven van dit boek. Op zaterdagochtend had ze een vast schrijfmoment op een vaste plek in haar huis. In augustus 2020 is Merel begonnen en nu, zeven maanden later, is haar eerste roman, met een thrillertintje, een feit.

Visualiseren
‘Veghtlust’ gaat over hoofdpersoon Ron Veghter, een alleenstaande ouder van dochter Ebbe. Het moment waar hij al haar hele leven voor vreesde is aangebroken: ze vliegt uit. Wanneer alles verloren lijkt, komt hij zijn ex-vrouw tegen die jaren geleden hun gezin in de steek heeft gelaten. Zij is de enige vrouw waarop hij verliefd is geweest en door zijn vechtlust probeert hij om haar weer terug te krijgen. De grote vraag is of hij na al die jaren nog een kans bij haar maakt. “Ik vertel niet alles wat er letterlijk gebeurt in het boek; je moet wel na blijven denken. Veelal zal de lezer het geschrevene gaan visualiseren, waardoor een eigen verhaal ontstaat”, vertelt Merel met een lach.

Verhaallijn
De schrijfster had van tevoren de verhaallijn bedacht met twee hoofdpersonen en een persoon die een bijrol zou vertolken. “De algemene lijn was vrij snel uitgezet, de rest is erbij bedacht. Alles wat er geschreven is, heeft een functie in het boek; het was echt heel leuk om dat te bedenken en te schrijven”, vertelt ze trots. Wie denkt dat de schrijfster nu op haar lauweren gaat rusten, komt bedrogen uit: de eerste drie hoofdstukken van haar volgende boek, een vampierroman, zijn al een feit.

Bestellen
Het boek Veghtlust telt 222 pagina’s, wordt uitgegeven met een hardcover (25 euro inclusief verzenden) en is ook als E-book (4,99 euro) verkrijgbaar. Het boek is vanaf 20 april te bestellen op haar website www.merelcooijmans.nl.

Verloten
DeMooiSonenBreugelKrant mag namens Merel een boek onder de lezers verloten. Wil je in aanmerking komen voor het boek, stuur dan een e-mail naar redactie@demooisonenbreugelkrant.nl onder vermelding van ‘Veghtlust’.