De gemeente kiest voor een nieuwe vergaderstructuur
De gemeente kiest voor een nieuwe vergaderstructuur Foto: Wil Feijen

Commissievergaderingen worden politieke avonden

Algemeen

Son en Breugel - De commissievergaderingen in Son en Breugel zijn vanaf 20 mei verleden tijd. De gemeente kiest voor een nieuwe vergaderstructuur. Op woensdag 14 april was er een proef met de nieuwe vorm van vergaderen. Het was dan ook erg wennen voor de deelnemers aan deze nieuwe manier van vergaderen. Kort en bondig is de trend in deze nieuwe opzet.

Redacteur: Adrie Neervoort (DeMooiSonenBreugelKrant) /
Jade Smith (Omroep Brabant)

Bij deze ‘politieke avonden’ wil de gemeente inwoners actiever betrekken en sneller besluiten nemen. Dat zegt Mireille Bonnier van de raadswerkgroep bestuursstijl Son en Breugel. “Burgers willen meer gehoord en betrokken worden.” De gemeente onderzocht in 2018 mede daarom een nieuwe structuur.

Nieuwe indeling van de commissieavond
De politieke avond verloopt volgens een stramien. Eerst spreken de raadsleden met bewoners, instanties en deskundigen. Twee weken later kunnen de politieke partijen in debat gaan. Inwoners mogen vijf minuten spreken, om hun mening te laten horen. Na twee weken komt de raadsvergadering. “In deze vergadering zal minder gedebatteerd worden, omdat dit al bij de oordeelsvormende avond aan bod komt”, zegt Bonnier.

Aantal minuten
In een agendacommissie wordt vooraf bepaald of een sessie een kwartier, een half uur of driekwartier mag duren. Alleen bij het besluitvormend proces kan de tijdsduur afwijken.

Uitdagingen
Woensdag 14 april werd voor de eerste keer proefgedraaid. De tijdsdruk zat er goed in. “Elke fractie had in het begin ongeveer vier minuten spreektijd. Het is in deze fase vooral vragen en niet spreken”, lacht Bonnier. Zij is blij met de nieuwe structuur. “Het brengt de politiek dichter naar de mensen. Ik hoop dat de inwoners zich geroepen voelen om deel te nemen aan de politieke avonden.”

Verschillende sessies tegelijk
De eerste politieke avond in deze nieuwe vorm is dan donderdag 20 mei. Waarbij er vooraf een inloop is voor de inwoners van Son en Breugel van een half uur. Daarbij kunnen zij onderwerpen bespreken met de aanwezige raadsleden.

Agendapunten
De agendapunten van de politieke avond worden vooraf in DeMooiSonenBreugelkrant bekend gemaakt.