Juka en Luuk helpen burgemeester Gaillard mee om de Anne Frankboom te planten
Juka en Luuk helpen burgemeester Gaillard mee om de Anne Frankboom te planten Foto: Wil Feijen
Foto’s

Nazaat Anne Frankboom geplant in park Vroonhoven

Algemeen gemeente

Son en Breugel - Evenals vorig jaar, houdt de gemeente Son en Breugel dit jaar de herdenking op 4 mei klein door de coronamaatregelen. Burgemeester Hans Gaillard heeft vandaag, 4 mei, samen met Luuk van de Akker (11), jeugdgemeenteraadslid, een krans gelegd bij het monument De Parachutist ter nagedachtenis aan hen die vielen voor onze vrijheid. Daarna zijn zij naar het park Vroonhoven gegaan waar zij samen met jeugdraadslid Juka de Bruin (11) een nazaat van de Anne Frankboom hebben geplant als nagedachtenis aan de oorlog.

De vlag hangt vandaag halfstok en de burgemeester heeft de inwoners toegesproken via een videoboodschap op social media. Inwoners kunnen, met inachtneming van de maatregelen, bij het monument herdenken en bloemen leggen. Even voor 20.00 uur luiden de klokken in het dorp. Leerlingen van basisschool De Regenboog hebben zelf een gedicht gemaakt die door de gemeente op social media gedeeld wordt.

Boom planten
Burgemeester Gaillard: “De mogelijkheden om samen te herdenken zijn ook dit jaar helaas beperkt. Gelukkig kan ik deze boom samen met de twee kinderen van de jeugdgemeenteraad planten. We planten een wel heel bijzondere boom dit jaar: de Anne Frankboom, een witte paardenkastanje. Anne Frank brengt de gedachte aan de oorlog heel dichtbij. Iedereen kent Anne en haar verhaal. Met deze boom herdenken wij haar en alle andere slachtoffers van de oorlog. Sommige scholen in het dorp brengen weleens een bezoek aan het Anne Frankhuis. Nu kunnen zij ook de boom waar Anne op uitkeek in het echt en van dichtbij bekijken.”

Anne Frank
De wereldberoemde witte paardenkastanje uit 1850 stond in de binnentuin van Prinsengracht 263. Anne Frank keek er precies op uit vanuit het Achterhuis, waar ze van juli 1942 tot augustus 1944 ondergedoken zat. Ze schreef drie keer over de boom in haar dagboek. De laatste keer was op 13 mei 1944: ‘Onze kastanjeboom staat van onder tot boven in volle bloei, hij is vol met bladeren en veel mooier dan verleden jaar’.

Kastanjes verzamelt
De stichtingen Elementree en Wereldboom verzamelden kastanjes van de beroemde boom, toen deze in 2010 definitief neerzeeg. Van den Berk Boomkwekerijen uit Sint-Oedenrode heeft de kastanjes tot bomen gekweekt Het doel van de stichtingen is om kinderen en de natuur dichter bij elkaar te brengen.

Anne Frank 1929 - 1945
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding