De dode jonge vleermuis
De dode jonge vleermuis Foto: Wil Feijen

Dood vleermuis geen aanleiding voor onderzoek

Algemeen Algemeen / Son & Breugel

Son en Breugel - Twee inwoners van Son en Breugel vonden maandag 3 mei in de avonduren een dode vleermuis voor het gebouw van Radio S&B tegenover de voormalige kerk. De aanwezigheid van vleermuizen in en rondom het voormalige kerkgebouw heeft al voor de nodige vertraging gezorgd als het gaat om het verbouwen van het gebouw tot een nieuw dorpshuis.

Redacteur: Adrie Neervoort

Inmiddels heeft Michel Emmery de dode vleermuis op verzoek van de vinders mee naar huis genomen om die veilig te stellen voor eventueel nader onderzoek; vleermuizen zijn namelijk een beschermde diersoort, en dan is het niet ongebruikelijk om na overlijden van het dier onderzoek te doen naar de oorzaak.

Volgens Michel Emmery betreft het een jong vleermuisje. Om welke soort het gaat is nog niet duidelijk, maar het zou zomaar een jong van een dwergvleermuis kunnen zijn. Er sterven volgens hem meer jonge vleermuizen in deze periode van koude, en omdat er nog weinig insecten zijn. Toch heeft hij ook wethouder Boersma op de hoogte gesteld van de vondst van het dode dier. Volgens Emmery gaf de wethouder aan dat hij geen aanleiding zag om verder onderzoek te laten doen naar de doodsoorzaak of herkomst van de vleermuis. Emmery zal zelf ook geen onderzoek laten doen

In de omgeving van het voormalige kerkgebouw hangen meerdere nestkasten voor vleermuizen; bovendien is er een vleermuizentoren, en is het bekend dat er ook vleermuizen in de toren op het kerkplein aanwezig zijn.