Eén van de dorpsgenoten laat zich vaccineren
Eén van de dorpsgenoten laat zich vaccineren

Vierhonderd inwoners geven gehoor aan oproep vaccinatie

Algemeen Zorg

Son en Breugel - Voor de tweede keer hebben huisartsen van Huisartsenpraktijk Rijnlaan en Medisch Centrum De Linden dorpsgenoten uitgenodigd voor het AstraZeneca-vaccin. De 550 inwoners die afgelopen week werden uitgenodigd, zijn geboren in 1958, 1959 en 1960, van wie er dinsdag 4 mei vierhonderd naar de centrale vaccinatielocatie in Eindhoven zijn gekomen voor het laten zetten van een prik. 

Redacteur: Emmy Grit 

Dokter Suzanne Teunisse, een van de huisartsen van Huisartsenpraktijk Rijnlaan, laat weten dat de huisartsen in Son en Breugel slechts een korte tijd hadden om alles te regelen: “Nadat wij bericht hadden gekregen van de overheid zijn wij meteen begonnen met het maken van de planning. Wij beseffen dat de patiënten slechts een paar dagen voor het laten zetten van de vaccinatie een uitnodiging ontvangen, maar hier kunnen wij helaas niets aan doen.”

Opkomst
In de uitnodiging die vorige week door de huisartsen is verstuurd stond nog eens duidelijk vermeld dat het AstraZeneca-vaccin voor zestigplussers veilig gebruikt kan worden. Volgens de Gezondheidsraad zijn er nauwelijks meldingen over ernstige trombose in combinatie met een tekort aan bloedplaatjes bij zestigplussers. “Voor mensen tussen 60 en 69 jaar is de kans dat ze aan deze bijwerking overlijden 1 op 400.000, en in februari en maart was de kans om aan COVID-19 te overlijden 35 keer groter; bij mensen tussen de 70 en 79 was dat risico toen zelfs 144 keer zo groot.“ Ondanks de negatieve berichtgeving over AstraZeneca in de afgelopen periode in de media heeft dit de inwoners van Son en Breugel niet weerhouden om gehoor te geven aan de uitnodiging; 73% van de 550 genodigden heeft de eerste prik gehad. Tijdens de eerste ronde in februari 2021 was de opkomst rond de 85%.

Persoonlijk contact
Ook de niet-mobiele, kwetsbare, thuiswonende ouderen die nog geen vaccinatie hebben gekregen, worden zeer binnenkort door de huisartsen gevaccineerd met AstraZeneca. “De assistente neemt hierover persoonlijk contact op om een huisbezoek in te plannen”, aldus Suzanne.

Griepprikpopulatie
Verder krijgen patiënten die jaarlijks een oproep krijgen voor de griepspuit in de leeftijd van 18 tot en met 59 jaar (de griepprikpopulatie) binnenkort een uitnodiging via de GGD. Deze groep heeft een medische indicatie, zoals astma, COPD, diabetes en/of hart- en vaatziekten. De huisarts: “Wij beschikken als enigen over de informatie welke patiënten dit betreft en daarom selecteren wij degenen die hiervoor in aanmerking komen. Zij ontvangen medio mei een persoonlijke uitnodiging per brief.” Deze groep wordt door de GGD gevaccineerd met een mRNA-vaccin.