Burgemeester Gaillard plant samen met Luuk en Juka de Anne Frankboom
Burgemeester Gaillard plant samen met Luuk en Juka de Anne Frankboom Foto: Wil Feijen

Anne Frankboom zorgt voor blijvende herinnering aan oorlog

Algemeen

Dit jaar is, was net als vorig jaar, de dodenherdenking op 4 mei vanwege het coronavirus klein gehouden en werd thuis, om 20.00 uur, twee minuten stilte in acht genomen, voorafgegaan door het luiden van de kerkklokken.

Via een videoboodschap heeft burgemeester Gaillard op 4 mei zijn woorden van herdenking gedeeld met de inwoners; de tekst van deze toespraak is op pagina 5 van deze krant gepubliceerd. In de loop van de middag heeft Hans Gaillard samen met zijn vrouw en jeugdgemeenteraadslid Luuk van den Akker (11) een krans gelegd bij het monument De Parachutist ter nagedachtenis aan de mensen die zich in de Tweede Wereldoorlog hebben verzet tegen het oorlogsgeweld en die gevochten en gehandeld hebben voor vrijheid en daarbij hun leven gaven. Op 4 mei worden tevens de mensen herdacht die hun leven hebben verloren na de Tweede Wereldoorlog, in oorlogsgebieden en bij vredesoperaties. Zij hebben allemaal de hoogste prijs betaald voor onze vrijheid en de vrijheid voor anderen, voor een betere wereld en een betere toekomst.

Aansluitend heeft de burgemeester, met hulp van Luuk en Juka de Bruin, een nazaat van de Anne Frankboom in park Vroonhoven geplant. Burgemeester Gaillard: “De herdenking op 4 mei is belangrijk en Anne Frank is een speciaal meisje geweest in de oorlog. Ik heb dat geleerd op school, en nu leren de leerlingen op de basisschool dit nog steeds, wat erg belangrijk is. Juka heeft zelfs een werkstuk over Anne Frank gemaakt.” Voor Juka was dit haar tweede officiële optreden voor de jeugdgemeenteraad: “Ik vond het speciaal om mee te mogen helpen, omdat Anne Frank het beroemdste kind is uit de oorlog.”

Klik op deze link om het beeldverslag te zien dat SonenBreugelTV er van heeft gemaakt.