Wethouder Jan Boersma (links) en Geert Schenkels zetten hun handtekening onder het uitvoeringsplan
Wethouder Jan Boersma (links) en Geert Schenkels zetten hun handtekening onder het uitvoeringsplan Foto: Wil Feijen

Klimaatpark is onderdeel van nieuwe sloot in de Gentiaan

Algemeen gemeente

Son en Breugel - Dinsdagmiddag tekenden Geert Schenkels van KWS en wethouder Jan Boersma de overeenkomst voor het realiseren van een klimaatpark in De Gentiaan. Het klimaatpark is onderdeel van het opknappen van de oude en slecht onderhouden sloot in wijk De Gentiaan.

Redacteur: Adrie Neervoort
Fotograaf: Wil Feijen

Vorig jaar november was er voor omwonenden een inloopavond rondom dit project waar het voorlopige plan ter inzage lag. Het plan kwam tot stand door inspraak van omwonenden die vertegenwoordigd waren in een klankbordgroep, technisch bureau Kragten en de gemeente.

Inloopavond
De opmerkingen die er tijdens de inloopavond, maar ook later bij de ontwerpers binnenkwamen, hebben uiteindelijk geleid tot het definitieve plan waarvan dus het klimaatpark onderdeel uit maakt.

Watersysteem
De huidige sloot zal omgebouwd worden naar een watersysteem dat de wateroverlast op sommige straten en pleinen in de wijk moet oplossen. Ook zal de sloot een grotere recreatieve waarde krijgen. Dit zal gebeuren door een struinpad aan de zuidkant van de sloot, het vernieuwen van de eerder weggehaalde bruggen over de sloot en het plaatsen van stapstenen. Het geheel zal dan ogen als een park.

Planning
De werkzaamheden zullen direct na Pinksteren beginnen; eerder zijn al enkele bomen langs de sloot gekapt en is het verwilderde groen weggehaald. De verwachting is dat eind dit jaar het project klaar zal zijn. Na de zomervakantie worden als het goed is de bruggen over de sloot geplaatst; het planten van de bomen zal waarschijnlijk later dan november moeten plaatsvinden omdat het plantseizoen voor bomen loopt van november tot maart, en dit sterk afhankelijk is van het weer.

Bijna een miljoen
Eind dit jaar zal de wijk niet alleen een watersysteem met een betere klimaatweerbaarheid hebben gekregen, maar ook een prachtig park met speel- en recreatiemogelijkheden. Het totale project heeft een prijskaartje van bijna een miljoen euro, waarvan 400.000 euro door de Provincie en het Waterschap wordt betaald.

Project volgen
Wilt u de werkzaamheden op de voet volgen, download dan de KWS-app. Daarop staan alle informatie en de vorderingen van de werkzaamheden in een tijdspad.