De gemeenteraad gaat op een andere manier vergaderen
De gemeenteraad gaat op een andere manier vergaderen Foto: Wil Feijen

Eerste politieke avond van start

Algemeen gemeente

Son en Breugel - Er is de laatste decennia veel veranderd in de samenleving. De informatievoorziening is gedigitaliseerd en inwoners zijn (gelukkig) veeleisender geworden. De inwoners verwachten een open bestuurscultuur en willen meer betrokken en geïnformeerd worden. Volgens het CDA Son en Breugel is dit zeer terecht en daarom was het de hoogste tijd om iets te veranderen in de Son en Breugelse politiek.

De gemeenteraad wil de bestuursstijl gaan veranderen. De afgelopen tweeëneenhalf jaar is er hard gewerkt aan een uitgebreid voorstel. In december 2020 is door de gemeenteraad besloten dat dit jaar hiermee proefgedraaid gaat worden met als doel om aan het eind van dit jaar te evalueren, zodat na de volgende gemeenteraadsverkiezingen in 2022 definitief van start gegaan kan worden. Eerst oefenen, leren, aanpassen en vooral goed luisteren naar u, de inwoners, ondernemers, verenigingen en stichtingen.

Tweewekelijks vinden op donderdagavond politieke avonden plaats. De onderwerpen van deze avonden worden in de DeMooiSonenBreugelKrant en op social media gecommuniceerd. U wordt door de politieke partijen van harte welkom om actief deel te nemen aan de ‘beeldvormende’ vergaderingen. Dit zijn de bijeenkomsten waar de partijen u als inwoner, ondernemer, vereniging en stichting nodig hebben. Juist door het aan de voorkant ophalen van uw mening, kan de gemeenteraad in een latere fase de juiste beslissingen nemen. De gemeenteraad vraagt zijn inwoners dus om van zich te laten horen.

“Wat vindt u belangrijk?”, vraagt de CDA-fractie zich af en zij ontvangen graag input van u. “Indien gewenst willen wij uitleggen hoe u invloed kunt uitoefenen. Wat de verschillen zijn tussen het college van B&W, ambtenaren en de gemeenteraad en wat het BOB-model (Beeldvormend, Oordeelsvormend en Besluitvormend) in de praktijk inhoudt”, aldus Mireille Bonnier van CDA Son en Breugel. Iedere dinsdagavond kunt u online bij hen aansluiten en ook per e-mail en op social media zijn zij bereikbaar. Contactgegevens zijn terug te vinden op de website www.cdasonenbreugel.nl.

Op 20 mei 2021 vindt de eerste officiële Politieke Avond plaatst. De vergadering vindt digitaal plaats en is voor pers en publiek live te volgen via https://sonenbreugel.notubiz.nl. De raad wil samen met u over een aantal onderwerpen praten en neemt ook in het laatste deel van de avond een aantal besluiten.

De volgende onderwerpen staan op de agenda:
• Begrotingen Gemeenschappelijke Regelingen WSD
• Metropoolregio Eindhoven en Omgevingsdienst Zuidoost Brabant (oordeelsvormende sessie)
• Beleidsnota Openbaar groen 2021 (beeldvormende sessie)
• Zienswijze concept RES 1.0 (oordeelsvormende sessie)
• Zienswijze op ontwerpbegroting 2022 Veiligheidsregio Brabant-Zuidoost (besluit)
• Jaarverslag en jaarrekening 2020, meerjarenbegroting 2022- 2025 en de 1e en 2e begrotingswijziging van Dienst Dommelvallei (besluit)
• Aanpassing Regionaal Ontwikkelfonds Werklocaties (besluit)

Wilt u mee praten of inspreken? Meldt u dan minimaal 24 uur voor aanvang van de politieke avond aan via griffie@sonenbreugel.nl. Voor meer informatie over de politieke avonden en de complete agenda van 20 mei 2021 kunt u terecht op www.sonenbreugel.nl/politieke-avonden