Fietscontrole op De Bloktempel
Fietscontrole op De Bloktempel Foto: MooiSonenBreugel

Weinig gebreken aan fiets tijdens fietscontrole

Algemeen Verkeer

Son en Breugel - Alle leerlingen van groep 7 en 8 van de Son en Breugelse basisscholen zijn dinsdag 18 mei of woensdag 19 mei met de fiets naar school gekomen. Op deze twee dagen stond de fietscontrole op het programma. In totaal werden 380 fietsen gecontroleerd door twee wijkagenten van basisteam Dommelstroom, samen met boa’s en vijf vrijwilligers, bestaande uit oud-directeuren en oud-leraren. Leerlingen met een goedgekeurde fiets kregen de fietscheckkaart mee naar huis en de OK-sticker van Veilig Verkeer Nederland. Met een goedgekeurde fiets kunnen de leerlingen veilig deelnemen aan het praktijkexamen.

Redacteur: Emmy Grit

Daniel Kleijweg, leraar groep 7b van De Bloktempel, staat op het schoolplein en ontvangt de kaarten van de fietsen die niet in orde zijn. “Gelukkig krijg ik niet veel kaarten terug. De fietsen die niet in orde zijn, hebben kleine gebreken die snel en eenvoudig op te lossen zijn; denk hierbij aan een ontbrekende bel of een lege batterij van de verlichting.” Leerlingen die geen OK-sticker hebben ontvangen, kunnen met de adviezen van de controleurs ervoor zorgen dat hun fiets alsnog voldoet aan de eisen die gesteld worden door Veilig Verkeer Nederland. Als de gebreken zijn opgelost, dan laten de leerlingen de fiets aan de leerkracht zien en ontvangen ze alsnog de OK-sticker.

Geslaagd
De fietscontrole is een onderdeel van het fietsexamen. Ieder jaar worden een theorie-examen en praktijkexamen gehouden, voorafgegaan door de fietscontrole. De leerlingen hebben de afgelopen weken de theorielessen op school gevolgd en onlangs is het examen gehouden. “Alle leerlingen zijn met vlag en wimpel geslaagd”, aldus de trotse leraar van groep 7b.

Gebreken
Linde (11) heeft haar fiets van tevoren laten controleren door haar vader; de controleur vond geen gebreken en haar fiets werd dan ook goedgekeurd. Geertje (11) twijfelde eraan of haar fiets goedgekeurd zou worden, omdat haar batterij van de verlichting bijna leeg was. De wijkagent: “De laatste fiets die ik heb gekeurd, heb ik helaas af moeten keuren; de reflectoren ontbraken in de banden. Ik heb de leerling uitgelegd waarom het van groot belang is dat er reflectoren op een band zitten en hoe dit eenvoudig op te lossen is door het bevestigen van reflectors aan de spaken.”

Praktijkexamen
Nu het theorie-examen en de fietscheck afgevinkt kunnen worden, kunnen de leerlingen van zowel groep 7 als 8 zich gaan opmaken voor het praktijkexamen. Groep 7 fietst op 1 juni de examenroute door Son en Breugel, groep 8 op 15 juni. Daniel: “Normaal gesproken nemen alleen leerlingen van groep 7 deel aan het verkeersexamen, maar vorig jaar is het fietsexamen door het coronavirus geannuleerd.” Leerlingen kunnen al oefenen; de fietsroute is in het dorp aangegeven met speciale bordjes van Veilig Verkeer Nederland.