Bart (r) met het eerder gebrouwen Bevrijdingsbier in zijn hand (archieffoto)
Bart (r) met het eerder gebrouwen Bevrijdingsbier in zijn hand (archieffoto) Foto: MooiSonenBreugel

Zilver voor ‘Zwarte Magie’ van brouwerij Engelbertus

Algemeen Algemeen / Son & Breugel

Son en Breugel - Opnieuw is een bier van brouwerij Engelbertus uit Son en Breugel in de prijzen gevallen. Van de 150 deelnemende brouwerijen werd het bier van bierbrouwers Bart Thijssen en Wilfred van de Ven met een tweede plaats beoordeeld. Beide heren zijn met hart en ziel verknocht aan het brouwen van bier en het is voor hen een uitdaging om een biertje te brouwen waar ze hun eigen smaak aan kunnen geven. Het is de tweede keer dat een biertje van brouwerij Engelbertus in de prijzen valt.

Redacteur: Hennie van Hagen

De eerste keer was dat met het bier ‘Tsaar Tiramistout’ en nu dus met het bier ‘Zwarte Magie’; beide bieren werden beoordeeld met een zilveren medaille. Voor de wedstrijd Dutch Beer Challenge 2021 hadden Bart en Wilfred zich ingeschreven in de categorie India Pale Ale (IPA). Bart: “Vanuit het hele land namen 150 brouwerijen deel aan deze wedstrijd. Wij hebben zes flesjes bier opgestuurd voor de keuring, die door de jury, bestaande uit ongeveer dertig ‘biersommeliers’ uit het hele land, werden beoordeeld.”

Digitale bekendmaking
Dit keer werden de prijzen niet bekendgemaakt tijdens een feestelijke bijeenkomst, maar digitaal. Om het bier te keuren, kregen de juryleden een glas met het bier, zonder beschrijving ervan. Tevens werd niet bekendgemaakt van welke brouwerij de bieren afkomstig zijn. Bart: “De juryleden proeven en ruiken, en door smaak en geur komen ze tot een eindoordeel dat ze vermelden op een scoreformulier. Ieder bier krijgt een aantal punten toegekend.”

Mout, hop en gist
Voor Bart en Wilfred was het spannend en zenuwslopend totdat het resultaat van de jury bekend werd gemaakt. “Er wordt veel tijd gestoken in het brouwen van een goed biertje, waarvan we zelf zeggen ‘yes, dit is het!’, dit is de smaak die we willen hebben. In het bier Zwarte Magie zitten drie soorten mout, drie soorten hop en een bepaalde soort gist. Wat bij veel mensen niet bekend is, is dat er verschillende soorten mout en hop zijn. Daarom vereist brouwen ook vakkennis om te bepalen welke soort mout en hop er gebruikt moet worden om tot een bepaalde smaak te komen”, vertelt Bart met veel enthousiasme.

Proeven en testen
Het bier dat ze brouwen gaat eerst in een testbrouwketel van twintig liter en door het toevoegen van bepaalde soorten mout, hop en gist wordt de smaak verkregen die ze willen hebben. Dit proces kan wel een maand duren en tijdens het proces wordt er geproefd, getest en weer geproefd, totdat ze een smaak hebben die voor beiden goed is.

Bijzondere biernamen
Beide brouwers geven de voorkeur aan een bier dat een beetje bitter smaakt. “Als het bier op de smaak is zoals we die willen hebben, dan wordt het in grotere ketels gebrouwen”, licht Bart toe. Het bierbrouwen gebeurt door brouwerij Engelbertus op verschillende locaties, waaronder achter restaurant Het Boshuys in Best. Op dit moment worden door de beide bierbrouwers zestien verschillende soorten bier gebrouwen, met zelfverzonnen bijzondere namen, zoals de ZondeBock, Zachte Heelmeester, Hop Doet Leven, Keetje Tripel en het alom bekende Bevrijdingsbier. Het bier wordt aan diverse slijterijen geleverd en aan veel biercafés die een speciaal biertje willen schenken. Zwarte Magie is zo’n speciaal bier; de redacteur kan er over meepraten: na het interview kreeg hij een Zwarte Magie aangeboden en heeft er heerlijk van genoten.

Op www.engelbertus.be leest u meer over het ontstaan en brouwen van de verschillende bieren.

Verloten
In samenwerking met brouwerij Engelbertus mag DeMooiSonenBreugelKrant een pakket met vier bijzondere biertjes verloten onder de lezers van deze krant. Wil je hiervoor in aanmerking komen, stuur dan een e-mail naar redactie@demooisonenbreugelkrant.nl onder vermelding van ‘Bier’. In de krant van 2 juni wordt de prijswinnaar bekendgemaakt.

De twee biertjes die bekroond zijn met de zilveren medaille