Marie-Anne en Arend worden ondersteund door nieuwe vrijwilligers bij Taalpunt
Marie-Anne en Arend worden ondersteund door nieuwe vrijwilligers bij Taalpunt Foto: Wil Feijen

Spelenderwijs Nederlandse woorden leren met ‘Boekjes en Babbels+’ bij Taalpunt

Algemeen Algemeen / Son & Breugel

Son en Breugel - De oproep ‘Taalpunt Son en Breugel schreeuwt om vrijwilligers’ die eind december 2020 in DeMooiSonenBreugelKrant heeft gestaan, heeft geen windeieren gelegd. Een flink aantal enthousiaste vrijwilligers heeft gereageerd, waardoor de jonge moeders, die taallessen volgen bij Taalpunt, weer kunnen aansluiten bij de fysieke lessen, terwijl hun jonge kinderen op spelenderwijs met de Nederlandse taal bezig zijn: een win-winsituatie.

Redacteur: Emmy Grit
Fotograaf: Wil Feijen

“Het was echt een schreeuw om vrijwilligers”, blikt Arend Okken, vrijwilliger bij Taalpunt, terug. “Begin vorig jaar, toen er nog fysiek lesgegeven mocht worden, moest een aantal jonge ouders noodgedwongen de Nederlandse taallessen afzeggen omdat zij geen opvang voor hun jonge, nog niet leerplichtige kinderen konden regelen.” Taalpunt Son en Breugel zet zich in voor alle mensen in de gemeente die de Nederlandse taal wat betreft lezen en schrijven beter willen beheersen. Dat kúnnen mensen zijn die in Nederland zijn geboren en getogen (NT1), maar ook mensen uit andere landen (NT2) zoals Syrië, Eritrea, Roemenië, Turkije, Irak en Tsjetsjenië.

Vier moeders en zes kinderen
Op een gegeven moment zat Arend Okken, coördinator NT2, met vier moeders en zes kleine kinderen in een te kleine ruimte van het Vestzaktheater. “Dat was niet vol te houden, we moesten zelfs moeders met kinderen weren. En dat voelde niet goed, omdat zij de Nederlandse lessen hard nodig hadden.” Gedurende de maanden dat er door het coronavirus online les werd gegeven, heeft Arend samen met Marie-Anne Raaijmakers, projectleider Taalpunt, en vrijwilliger Marieke van der Walle gezocht naar oplossingen.

Ondersteuning door vrijwilligers
Die oplossing werd gevonden in het programma ‘Boekjes en Babbels+’ én de vrijwilligers die zich hebben aangemeld. Boekjes en Babbels+’ gaat van start vanaf het moment dat de deelnemers aan de taallessen hun lessen weer kunnen volgen. Op zo’n ochtend lezen de vrijwilligers de kinderen voor, zingen ze samen liedjes en spelen ze taalspelletjes. Marie-Anne: “Er heeft zich een groot aantal enthousiaste vrijwilligers aangemeld en daar zijn wij ontzettend blij mee.”

Geen achterstand oplopen
Door de versoepelingen van de coronamaatregelen hopen Arend en Marie-Anne dat de taallessen op woensdag 9 juni weer kunnen worden hervat. Arend: “Wij kunnen weer met de complete groep aan de slag en de moeders hoeven zich geen zorgen te maken over hun kroost die op hetzelfde moment op een speelse wijze met de Nederlandse taal bezig is. Het is cruciaal om deze jonge kinderen veel taal aan te bieden, ook om te voorkomen dat ze gaandeweg een grote achterstand oplopen.”

Geboren en getogen
Behalve het feit dat de Taalpuntvrijwilligers bezig zijn met de NT2-groep, zijn zij ook bezig met NT1 (geboren en getogen Nederlanders), die moeite hebben met het lezen en schrijven van de Nederlandse taal. Arend: “Wij zijn er juist ook voor dorpsgenoten die moeite hebben met bijvoorbeeld het voorlezen aan hun (klein)kind, met het invullen van formulieren of worstelen met het schrijven van officiële brieven.” In Nederland zijn 2,5 miljoen laaggeletterden van zestien jaar en ouder. In Son en Breugel is het percentage laaggeletterden 12%; dat zijn ruim 2000 inwoners. “Misschien herken je het wel: iemand die altijd zijn leesbril kwijt is, of boodschappen vergeet omdat er geen boodschappenlijstje geschreven wordt, of gemakshalve in een restaurant altijd hetzelfde bestelt als de tafelgenoot, of aangeeft dat de brief thuis wel gelezen wordt. Het komt veel vaker voor dan we denken”, aldus Marie-Anne.

Taboe doorbreken
“Voor veel mensen is de huidige samenleving behoorlijk ingewikkeld en we willen de wereld graag makkelijker maken door ze te helpen met lezen en schrijven, zodat zij bijvoorbeeld wél die brief kunnen lezen of een boodschappenbriefje kunnen schrijven of kunnen voorlezen aan hun (klein)kind. We merken dat er vaak een taboe rust op laaggeletterdheid en dat willen wij juist doorbreken”, vult Arend aan.

Woensdagochtend
Dat taboe geldt niet voor de anderstaligen (NT2). Zij wisten en weten Taalpunt gemakkelijk en spontaan te vinden. Een docent van het Stercollege, een van de partners van Taalpunt, geeft hun wekelijks op woensdagochtend van 9.00 tot 12.00 uur les. En vanaf 9 juni wordt het de deelnemers van de taallessen dus nog gemakkelijker gemaakt, want dan kunnen hun kinderen terecht bij Boekjes en Babbels+.

Informatie
Voor informatie kun je wekelijks op donderdag tussen 10.30 en 12.00 uur binnenlopen in het Vestzaktheater, waar Gerard Versantvoort je graag verder helpt. Hij inventariseert wat de mogelijkheden zijn en waar de behoefte ligt, zodat de lessen hierop aangepast kunnen worden. Ook kan hij doorverwijzen naar andere trainingen of ondersteuning. Meer informatie is te krijgen via Taalpuntsonenbreugel@bibliotheekdommeldal.nl of telefonisch via: 0499-473033.