V.l.n.r.: Merel, Hanne en Nicolien
V.l.n.r.: Merel, Hanne en Nicolien Foto: MooiSonenBreugel

Vogelbescherming neemt film op in ‘t Zand

Algemeen Algemeen / Son & Breugel

Son en Breugel - Groen. Zo noemen de meeste mensen Son en Breugel. Overal staan bomen en planten en kleine perkjes waarin bloemen bloeien. Heel het dorp is trots op de mooie uitstraling. En met het groen ontstaat ook een leefomgeving voor dieren die nergens anders een plekje kunnen vinden. Vogelbescherming Nederland en Zoogdiervereniging hebben juist daarom ervoor gekozen om in ’t Zand een film op te nemen. Zij willen graag meer wijken, dorpen en steden terugbrengen naar de basis waar dieren en mensen samen in de natuur kunnen leven en samen daarvan kunnen genieten. Voor het project ‘Heel Brabant bouwt natuur inclusief!’ maken Vogelbescherming en Zoogdiervereniging, met financiële steun vanuit de Provincie Noord-Brabant, een film over natuur inclusief bouwen en -inrichten. Op woensdag 2 juni waren ze in de wijk om opnames te maken in onze groene wijk.

Redacteur: Maury Senden

Het is een zonnige woensdagmiddag en Hanne en Merel van Vogelbescherming Nederland en Nicolien, die haar huis leent aan dit project, zitten te genieten van de warme zonnestralen die de voortuin doen glinsteren. Wanneer er toch wordt besloten om in de achtertuin te gaan zitten, even uit de zon, is het meteen duidelijk dat er in dit huis een voorliefde voor de natuur en dieren aanwezig is. Planten staan binnen en buiten in volle bloei en de hond komt nieuwsgierig even kijken wat al die mensen in het huis doen. De drie vrouwen vertellen met passie waarom het zo belangrijk is dat er wordt nagedacht over de inrichting van een wijk en tuinen. Nicolien: “Iedereen maakt een spaarrekening voor de kinderen om voor later te sparen, maar als we zo om blijven gaan met de natuur als we nu doen is er straks voor hen geen voedsel meer. Dus ik investeer op deze manier in hun toekomst.”

De drie V’s
Voedsel, veiligheid en voortplanting, beter bekend als de drie V’s, zijn de richtlijnen waar een tuin aan moet voldoen om een fijne en veilige plek te zijn voor insecten, vogels en hier en daar een vleermuis of egel. Vogels zoeken voedsel en water om te drinken en badderen, plaatsen waar ze kunnen schuilen en een plek om te broeden. Hoe meer afwisseling in aanplant, hoe aantrekkelijker een tuin bovendien is voor verschillende vogelsoorten. Het is dus van belang dat elke wijk, en het liefst elke tuin, over alle drie beschikt. “Maar, alle beetjes helpen”, legt vogelexpert Hanne uit, “ook al heb je een kleine tuin of een balkon. Een vogelhuisje, klimop tegen de schutting, een struik met bessen of planten die insecten aantrekken, kleine of grote ingrepen die allemaal helpen.”

Win-win situatie
De film wil beleidsmakers, projectontwikkelaars en andere professionals die actief zijn in bouw, renovatie en omgevingsinrichting, laten zien dat het niet moeilijk is om de natuur een handje te helpen. Inbouwnestkasten voor gierzwaluwen, huismussen en vleermuizen, een bomenlaan en bermen met bloemen. Eén kleine aanpassing in de wijk kan al substantiële impact hebben op vogels, vleermuizen en insecten. Doe je dat op een duurzame manier, dan kost het ook minder onderhoud, en hetzelfde gaat op voor particuliere tuinen. En zeg nou zelf, wie wil er nou niet genieten van een prachtige, levendige tuin die je helemaal de eigen gang kunt laten gaan.

Maak een begin
Heb je nu jeukende handen gekregen en wil je direct kijken wat jij kunt doen aan je balkon of tuin? Ga dan naar www.mijnvogeltuin.nl en zie wat jij kunt doen om vogels en insecten de ruimte te geven en zo de wereld een beetje beter achter te laten voor de generaties na ons. Nieuwsgierig wat jouw bijdrage kan zijn als professional in bouw of beleid? Check dan nu de informatie op www.bouwnatuurinclusief.nl.