Kees Vortman (VVD) diende de motie in
Kees Vortman (VVD) diende de motie in Foto: Wil Feijen

Motie legt de huidige sfeer in de raad bloot

Algemeen Politiek

Son en Breugel - Een motie die tijdens de politieke avond van donderdag 3 juni werd ingediend door de VVD had een volgens Helga Helders (Voor U!) een ruzieachtig sfeer tot gevolg.

Redacteur: Adrie Neervoort

Met de motie wilde de VVD volgens Kees Vortman toch alleen maar duidelijk maken dat er niet altijd even goed wordt omgegaan met de mogelijkheden die de nieuwe bestuursstijl biedt. Zeker als het gaat om het binnenhalen van informatie voor een nieuw te vormen omgevingsvisie, die als basis zal worden gebruikt voor de nieuwe omgevingswet. Het ontbreekt volgens de motie aan de mogelijkheid voor de inwoners om inbreng te hebben in de visie. Dit omdat, volgens de VVD, wethouder Frenken zich niet houdt aan de afspraken die hierover zijn gemaakt in de nieuwe bestuursstijl, als het gaat om het zogenaamde BOB-model (Beeldvorming, Oordeelsvorming en Besluitvorming).

Nadat Kees Vortman namens de VVD de motie had toegelicht, vielen met name het CDA, DorpsVisie en PvdA/GroenLinks over het feit dat er in de motie de afkeuring werd uitgesproken over het feit dat het college niet lukt om zich te houden aan de afspraken die zijn gemaakt.

En zo werd de motie omgetoverd tot een motie van afkeuring, terwijl deze toch echt ‘Niet smokkelen met de nieuwe bestuursstijl’ als titel had. “Als wij een motie van afkeuring wilden dan hadden wij de motie ook zo genoemd”, aldus een geïrriteerde Kees Vortman (VVD). De irritatie over de motie was ook hoog bij Joris van Dam (PvdA/GroenLinks). Hij concludeerde dat de VVD liever de boel op scherp zet dan mee te doen. Dat ontlokte bij hem de uitspraak ‘Komt het van de VVD dan zeggen wij nee’.

Ook burgemeester Hans Gaillard gaf blijk van zijn irritatie over de motie: “U hebt mij op mijn ziel getrapt”, liet hij Vortman weten. Elly Brocken wilde de boel nog sussen: “Wij hebben ons punt gemaakt.” Ze gaf tevens aan dat zij de motie toch echt anders las en daarom op inhoud ondersteunde. De motie roept wat haar betreft alleen op om vast te houden aan de afgesproken structuur. “Zolang het college bezig is met dit dossier is er van het gebruiken van de nieuwe bestuursstijl nog geen sprake”, legde Gaillard aan Brocken en Vortman uit.

Kees Vortman was zichtbaar verbaasd over de commotie die door de motie was ontstaan: “De motie heet geen motie van afkeuring, lees het woord als ongenoegen. We moeten geen woordspelletjes spelen”, gaf hij de raadsleden, die hem ongekend fel hadden aangevallen, nog als raad, voordat hij de motie introk.