Hoog gras dat blijft liggen nadat het losgeschoffeld is
Hoog gras dat blijft liggen nadat het losgeschoffeld is Foto: Frans Braams

Geschoffeld gras en onkruid dat blijft liggen grote ergernis van dorpsgenoten

Algemeen Algemeen / Son & Breugel

Son en Breugel - Overal staan de bomen in blad, bloeien de bloemen en groeit het gras én onkruid hard, ook op plekken waar het niet hoort te groeien. De wijkteams van de gemeente Son en Breugel zijn samen met groenaannemers dagelijks in de weer om de plantsoenen en borders te onderhouden. Zij schoffelen het onkruid en het hoge gras en laten dit vervolgens liggen, tot grote ergernis van veel dorpsgenoten.

Redacteur: Emmy Grit

Als de plantsoenen geschoffeld worden dan zou je verwachten dat het onkruid en de hoge grassen meegenomen worden, zodat er een schoon plantsoen of border achterblijft, maar niets is minder waar: het geschoffelde onkruid blijft liggen, waardoor het slordig oogt en zelfs door dorpsgenoten wordt bestempeld als ‘afzichtelijke troep’. Frans, een van die dorpsgenoten, heeft de schoffelaars erop aangesproken waarom het losgeschoffelde groen niet wordt meegenomen, waarop zij antwoordden dat dit een opdracht is van de gemeente. Frans: “Het is zeker geen visitekaartje voor een groen Son en Breugel hoe de plantsoenen erbij liggen als er geschoffeld is.”

Gecompliceerd
Navraag bij de gemeente leert dat het antwoord op de vraag of verwijderd onkruid wel of niet afgevoerd moet worden gecompliceerd is. Een woordvoerder van de gemeente: “Dit is afhankelijk van een aantal zaken, zoals de weersomstandigheden en de dichtheid van het onkruid. In droge tijden sterft het onkruid af en verpulvert, en in natte tijden bestaat de kans dat verwijderd onkruid dat blijft liggen weer opnieuw wortelt.” Volgens het beleid van de gemeente is het toegestaan dat een klein deel van het onkruid terugkomt, als het maar binnen de vooraf afgesproken norm blijft. Frans: “Als het onkruid en hoge gras in de borders en gemeenteplantsoenen blijven liggen, heeft het de kans om weer snel aan te groeien en is het werk van de buitendienstmedewerkers totaal voor niets geweest. Dat gaven de medewerkers van de plantsoenendienst zelf ook aan.”

Wel of niet afvoeren
De woordvoerder vervolgt: “Het is afhankelijk van het feit hoe dicht onkruid in borders of groenstroken op elkaar staat. Zodra onkruidplanten aan elkaar dreigen te groeien (tot zoden), is het zaak om grondig(er) te schoffelen. Als er daarbij erg veel onkruid achterblijft, is het de bedoeling om het af te voeren. Bij het reguliere onderhoud op niveau B, dat in bijna het hele dorp in Son en Breugel van toepassing is, is dat meestal niet nodig.” De definitie van ‘veel onkruid’ is hier niet bekend, waardoor het niet duidelijk is wanneer het wel of juist niet wordt opgeruimd.

Vier onderhoudsniveaus
Er zijn vier onderhoudsniveaus voor het groen: A t/m D. Het is de ambitie van de gemeente om het vele openbare groen op het op één na hoogste niveau, niveau B, te onderhouden. Uitzonderingen zijn plaatsen in het centrum waar niveau A wordt nagestreefd. Niveau B wil zeggen dat de strook of het perk tot maximaal 40% onkruid mag bevatten en dekking door resten tot maximaal 25% mag zijn; dat vormt de grens voordat niveau B in ongewenste niveaus C of D overloopt. “Het beheren en schoffelen op niveau B betekent dus niet dat al het onkruid wordt weggenomen en meegenomen zoals in niveau A, maar tot de grens tussen A en B ongeveer wordt bereikt”, licht de woordvoerder van de gemeente toe.

Ergernis
Een border of plantsoen dat nog niet geschoffeld is, is toonbaarder dan een border of plantsoen dat wel geschoffeld is, en waarbij het losgemaakte groen in het plantsoen achterblijft. Frans: “Naarmate de tijd verstrijkt, gaat het straatbeeld er alleen maar slechter uit zien. Het ziet er onverzorgd uit en brengt een hoop ergernis met zich mee, wat voorkomen kan worden door het onkruid meteen te verwijderen.”

Het net losgeschoffeld hoge gras in de omgeving van het Junapad
Een plantsoen dat voldoet aan niveau B