Marlies (l) en Linda (r) van Op de Hoek, de peuteropvang die nog een paar weken open is (archieffoto)
Marlies (l) en Linda (r) van Op de Hoek, de peuteropvang die nog een paar weken open is (archieffoto) Foto: MooiSonenBreugel

Lange wachtlijst kinderopvang in Son en Breugel

Algemeen Algemeen / Son & Breugel

Son en Breugel - Ouders van jonge kinderen die gebruik willen maken van kinderdagopvang in Son en Breugel, dienen rekening te houden met lange wachtlijsten. In Son en Breugel is een tekort aan kinderdagopvangplaatsen, zowel bij kinderdagverblijf Piggelmee als bij kinderopvang Korein. Doordat peuteropvang Op de Hoek na de zomervakantie stopt, zal de wachtlijst alleen maar toenemen.

Redacteur: Emmy Grit

De beleidsmedewerker Jeugd van de gemeente Son en Breugel laat in een reactie weten dat op de diverse locaties sprake is van een wachtlijst: “Naast kinderdagopvang kunnen ouders ook terecht bij een gastouder, kinderdagverblijf of bij de peuteropvang.” Peuteropvang Op de Hoek heeft half november 2020 laten weten dat zij na de zomervakantie stoppen met de opvang van kinderen van 2 tot 4 jaar, omdat in het nieuw te bouwen schoolgebouw in Breugel geen plaats is voor voorschoolse kinderopvang.

Verbaasd
Wethouder Jos de Bruin was in november 2020 erg verbaasd toen hij hoorde dat Op de Hoek vanaf de zomer 2021 de deuren gaat sluiten. In de raadsvergadering van donderdag 5 november 2020 liet hij weten dat hij nog altijd bereid is om te kijken naar de mogelijkheden. Daags daarna is een uitnodiging verstuurd voor een gesprek, die Linda en Marlies, eigenaren van Op de Hoek, positief hebben beantwoord. Marlies: “Ondanks de uitnodiging en ons bericht is er geen gesprek meer geweest met de wethouder. Wel hebben wij via een beleidsmedewerker een e-mail kregen dat we een afspraak konden maken voor zijn spreekuur. Er is geen enkele activiteit vanuit de wethouder geweest om met ons in contact te komen. Het voelde voor ons wederom niet als oprechte interesse in ons en ons werk.” Wethouder De Bruin herkent zich hier overigens niet in, zo laat hij in een schriftelijke reactie weten. “Het bevestigt dat het besluit om te stoppen een juiste beslissing is, ondanks dat wij het erg vervelend vinden voor de ouders en de kinderen”, aldus Marlies. Inmiddels zijn de laatste weken aangebroken van Op de Hoek.

Wachtlijst
Doordat Op de Hoek stopt, blijft kinderdagverblijf Piggelmee als enige kleinschalige kinderdagverblijf actief in Son en Breugel. Kinderdagverblijf Piggelmee heeft ook te maken met een wachtlijst. Annemiek Wilhelm, eigenaar van het kinderdagverblijf, vertelt: “Ons kinderdagverblijf is gevestigd op één locatie en bestaat uit twee groepen. Piggelmee biedt dagopvang aan van 7.45 tot 18.00 uur aan kinderen van 0 tot 4 jaar. Wij hebben ook een wachtlijst, maar ouders kunnen zich altijd aanmelden. In een persoonlijk gesprek kijken we naar de mogelijkheden die we kunnen bieden.”

Onderwijshuisvesting
Voor het realiseren van voldoende onderwijshuisvesting is de gemeente verantwoordelijk, niet voor huisvesting van kinderopvang. “Uiteraard vindt de gemeente het wel belangrijk dat jonge kinderen in hun eigen woonplaats en waar mogelijk dichtbij hun toekomstige school opgevangen worden”, aldus de beleidsmedewerker. De afgelopen jaren heeft de gemeente bij nieuwbouw van scholen steeds rekening gehouden met ruimte voor de kinderopvang bij school. “De commerciële kinderopvang huurt ruimte in de scholen, waarvoor huur in rekening gebracht wordt door de gemeente”, licht ze toe.

Extra dagopvang
Om ervoor te zorgen dat er meer dagopvang gerealiseerd wordt in Son en Breugel, wordt op dit moment bij basisschool De Harlekijn extra dagopvang gerealiseerd. De beleidsmedewerker: “Ook wordt een nieuwe dagopvang in het centrum van Breugel gerealiseerd, ter vervanging van de dagopvang (0-4 jaar) aan de Genovevastraat, en inmiddels vinden er ook gesprekken plaats met de schoolbesturen van basisscholen De Bloktempel en De Ruimte en met het bestuur van kinderopvang Korein. Bij de geplande uitbreiding van De Bloktempel en De Ruimte wordt gekeken wat de mogelijkheden zijn voor het creëren van extra ruimte voor de kinderopvang.”

Kleinschalig
Of dit een goede zet is, dat betwijfelen Marlies en Linda: “Het baart ons zorgen dat Korein momenteel opnieuw alleenheerser wordt in Son en Breugel. Dat komt de kwaliteit van de kinderopvang nooit ten goede.” Het is jammer dat juist de kleinschalige kinderopvang, waarbij specifieke aandacht voor het kind is, verdwijnt in Son en Breugel.