EHBO'ers Tooske Brugmans en Kees Rombouts voor de priklocatie in Eindhoven
EHBO'ers Tooske Brugmans en Kees Rombouts voor de priklocatie in Eindhoven Foto: Kees Rombouts

Vrijwilligers EHBO-vereniging helpen bij grootste operatie van Nederland

Algemeen Algemeen / Son & Breugel

Son en Breugel - Tien vrijwilligers van de EHBO-afdeling Son en Breugel helpen in Eindhoven en Helmond mee met de grootste operatie van Nederland: de coronavaccinatie. De taak van de Son en Breugelse vrijwilligers bestaat uit het observeren van mensen na de vaccinatie en indien nodig eerste hulp te verlenen.

Redacteur: Corry van Asseldonk

De EHBO- vereniging heeft, net als alle andere verenigingen, veel last gehad van het coronavirus. De EHBO-vereniging moest in maart 2020 noodgedwongen stoppen met lesgeven. De basiscursisten waren, op twee lessen en een examen na, klaar. Er mocht vanaf dat moment niet meer op personen geoefend worden. Kees Rombouts, secretaris van de EHBO Son en Breugel, vertelt: “Gelukkig mochten we een ruimte van de brandweer gebruiken en konden we met behulp van poppen onze kandidaten naar het examen ‘loodsen’. In eerste instantie waren de examinatoren hier niet blij mee; zij wilden eerst wel eens zien hoe wij dat geregeld hadden om onze cursisten toch hun examen te laten doen.”

Eigen luchtzakje en masker
Het reanimeren is een heel belangrijk onderdeel op het examen. Voorzitter Anton Merks van de Son en Breugelse EHBO-vereniging kwam op het idee om aan iedere kandidaat een eigen luchtzakje en een eigen masker te geven die op de pop gebruikt kon worden. “De cursisten zijn geslaagd en in een verslag van het Oranje Kruis stond dat de examinatoren zelden een zo goed geregeld examen hadden afgenomen”, vertelt een trotse secretaris.

Online-lessen
Daarna zijn ze begonnen met online-lesgeven. Er hadden zich inmiddels weer deelnemers aangemeld, dat het bestuur niet verwacht. “We hadden een kaderinstructeur die de cursisten helemaal mee kon nemen met zijn verhaal. Hij kon heel boeiend vertellen, had goede foto’s en een goede film waarmee hij de cursisten kon laten zien hoe alles in zijn werk gaat.” EHBO verlenen is een contactsport; het is lastig oefenen zonder contact te maken met mensen. Maar dit was volgens Kees een hele mooie oplossing.

Rode Kruis
Inmiddels lagen wel alle evenementen het afgelopen jaar stil, waardoor de vrijwilligers van de EHBO-vereniging niet ingezet werden voor datgene wat ze het liefste doen: eerste hulpverlenen. In maart van dit jaar heeft het Rode Kruis alle EHBO-verenigingen benaderd of ze assistentie wilden verlenen bij de vaccinatieposten; zo ook Son en Breugel voor de regio Zuidoost. Het bestuur deed een verzoek aan de leden en in no time hadden tien vrijwilligers gereageerd die wilden meehelpen. Kees: “Het is voor ons natuurlijk een hele aparte belevenis om bij zo’n groot ‘evenement’ te assisteren. Voorheen was Remember September in 2019 het grootste evenement voor ons en het grootst terugkerend evenement carnaval en motorcross. Het is niet alleen een uitdaging voor de vereniging, maar ook nog eens een welkome aanvulling voor onze kas.”

Observeren
Kees en de andere vrijwilligers vinden het ontzettend leuk om te doen: “Als de mensen gevaccineerd zijn, dan moeten ze een kwartier blijven zitten, wij observeren hoe de mensen reageren op de vaccinatie. Als er iemand onwel wordt, dan zetten ze deze mensen even apart en worden dan op hun gemak gesteld, maar meestal ‘trekken’ ze altijd weer snel bij.” Kees wordt steeds enthousiaster tijdens het vertellen van zijn verhaal: “Het loopt allemaal zo gesmeerd, petje af voor de organisatie. De sfeer is geweldig, de mensen die naar de vaccinatielocatie komen zijn blij dat ze eindelijk aan de beurt zijn voor hun vaccinatie. Door de vaccinatie krijgen ze stapje voor stapje weer een beetje van hun vrijheid terug. En wij mogen daaraan meewerken”, sluit Kees tevreden af.

Nieuwe cursus
Kees laat nog weten dat de nieuwe basiscursus EHBO in september start. Voor meer informatie kun je contact opnemen met Kees, via secretariaat@ehbosonenbreugel.nl, of telefonisch via 06-22461111.