Foto ter illustratie (archieffoto)
Foto ter illustratie (archieffoto) Foto: Wil Feijen

Overbieden koopwoningen en eindeloze wachtlijsten huurwoningen tijdens huizencrisis

Algemeen Algemeen / Son & Breugel

Son en Breugel - Son en Breugel ondergaat, net als de rest van Nederland, een huizencrisis. Particuliere huurwoningen zijn haast niet te vinden, voor sociale huurwoningen zijn er enorme wachtlijsten, en de prijzen van koopwoningen schieten de lucht in. De aangegeven prijs van een koopwoning is vaak nog niet alles. In Nederland wordt er gemiddeld op zeventig procent van de huizen overboden, in Son en Breugel is dat zelfs honderd procent. 

Redacteur: Merel Cooijmans
Fotograaf: Wil Feijen

Starters krijgen haast geen kans op een goede, passende woning en het ziet ernaaruit dat dit de komende jaren nog niet gaat veranderen. Toch zijn er ook succesverhalen te vinden in het oerwoud van overbieden en eindeloze wachtlijsten.

Huis kopen
Amber Schoenmakers heeft samen met haar man een huis kunnen kopen in Breugel. Ze woonden tot voor kort met hun jonge zoontje in een huurappartement in Den Bosch van ongeveer vijftig vierkante meter. “Sinds de komst van ons kindje is het appartement echt te klein geworden”, vertelt Amber. Ze wilden hun zoontje heel graag een eigen slaapkamer geven en dat was niet te verwezenlijken in de ruimte die ze hadden. “We wilden in Son en Breugel wonen, want vrienden en familie wonen hier dicht bij elkaar. Son en Breugel ligt ook nog eens gunstig ten opzichte van onze beide werkgevers”, onderbouwt ze hun keuze.

Klushuis
Na lang zoeken en veel overbieden hebben ze een ‘klushuis’ in Breugel kunnen bemachtigen. Amber geeft aan dat er heel erg veel in het huis moet gebeuren, maar dat ze dat er zeker voor over hebben gezien de locatie. Amber: “We hebben dit huis gelukkig wel mogen bezichtigen voordat we een bod hebben gedaan, want dat is niet altijd het geval. Koophuizen worden steeds vaker doorverkocht aan investeerders of aan de particulier die het meeste biedt, zonder dat er bezichtigingen hebben plaatsgevonden.” Het jonge gezin van Amber kijkt uit naar een voorspoedige verbouwing en heel veel gelukkige jaren in hun paleisje in wording.

Huren
Een ander succesverhaal in de huizenjacht komt van Roy Brok. Hij woont al een paar jaar in een sociaal huurappartement in Son en Breugel. “Dit appartement was mijn eerste keuze, en ik ben heel erg blij dat ik ineens bovenaan de lijst stond”, aldus Roy. Bij de bezichtiging van zijn woonplek stond hij al in de top 5 van huurders die in aanmerking kwamen. Bij Wooniezie (sociale huurvoorziening Son en Breugel en omgeving) worden de meeste woningen verhuurd op inschrijftijd.

Elf jaar op wachtlijst
Als je langer ingeschreven staat, kom je hoger op de lijst van potentiële huurders. Roy heeft geluk gehad dat het bij zijn eerste bezichtiging meteen raak was: “Ik heb me, zodra het mocht, ingeschreven bij Wooniezie. Toen ik reageerde op een appartement stond ik al 11 jaar in het systeem; dat heeft mij ver naar boven doorgeschoven op de wachtlijst.” Hij ziet om zich heen wel dat vrienden, die zich niet tijdig hebben ingeschreven, nu veel moeite ondervinden met het zoeken van een woning. Roy wil ooit een huis gaan kopen in Son en Breugel, waar hij omringd is door familie en vrienden. “Ik maak me soms wel zorgen of ik als alleenverdiener genoeg hypotheek kan krijgen voor een huis”, geeft hij toe. Het is voor starters te hopen dat de huizenmarkt instort, maar voorlopig is Roy nog heel gelukkig met zijn huidige woning.