Afbeelding
Foto: Wil Feijen

Raad Son en Breugel wijst op mogelijke meerkosten in de toekomst bij bespreking financiën

Algemeen gemeente

Het college en de raad van Son en Breugel spraken donderdag 24 juni over de financiën van de gemeente tijdens de presentatie van het jaarverslag, de jaarrekening en de kadernota. Het was tijd voor de algemene beschouwingen, waarbij elke partij zijn mening kon geven over de financiën, maar ook wat er al mee bereikt is of bereikt gaat worden in Son en Breugel. Daarbij bleken de coalitiepartijen wat meer tevreden dan de oppositiepartijen.

Redacteur: Adrie Neervoort

De VVD was van mening dat de kadernota een uitgelezen kans was om stappen te maken, want het afgelopen jaar was het door corona minder makkelijk om vooruitgang te boeken. Het bijeffect hiervan was dat er door corona meer inkomsten zijn geweest vanuit het Rijk, waardoor zeker de jaarrekening mooie cijfers laat zien.

Inkomsten uit woningbouw
Er ontstond nog even discussie over de opbrengst van de verkoop door de gemeente van grond voor woningbouw. Want de gemeente heeft feitelijk geen grond meer om te verkopen en dus zou dit terug moeten komen in de kadernota en in de begroting, was de mening. “Inkomsten uit woningbouw zijn nooit in de begroting opgenomen, dus feitelijk vallen deze niet weg uit de begroting”, was het antwoord van verantwoordelijk wethouder Jan Boersma.

Dorpshuis
Het was dan ook geen pittige discussie als het om de algemene beschouwingen ging in Son en Breugel; het ging om pijnpuntjes in vooral dossiers die al werden uitgevoerd. VoorU! las in de stukken dat er met geld geschoven wordt van projecten in Breugel naar projecten in Son. Dat is volgens Boersma niet het geval: “Het is puur een technisch verhaal, waar ik graag via de mail op zal antwoorden.” Ook maakt de VVD zich nog steeds zorgen om de exploitatiekosten van het nieuwe dorpshuis; zij zijn van mening dat hier nog steeds geen duidelijkheid over is en dus als risico moet worden gezien in de begroting. Boersma blijft bij zijn eerdergenoemde stelling over het dorpshuis: “Het dorpshuis is geen groot risico binnen de begroting.”

Van negatief naar positief saldo
VoorU! wees erop dat er wel een heel rooskleurig financieel beeld van de gemeente wordt geschetst, want ondanks de meerkosten die er moeten worden gemaakt op jeugdzorg en de WMO door decentralisatie van de overheid, veranderde een tekort van 1 miljoen op het sociaal domein van een jaar geleden naar een positief saldo van 1,6 miljoen. Zij wijzen het college er dan ook op dat er nog een miljoen is gereserveerd voor werkzaamheden uit 2020: “We kunnen constateren dat er van de ruim 60 projecten en investeringen er slechts twee de status ‘afgerond’ hebben.”

Moeilijke periode
Elke partij kwam zoals verwacht terug op de afgelopen coronaperiode en wat die allemaal heeft betekend voor de inwoners en ondernemers van Son en Breugel. DorpsVisie dacht hierbij vooral aan het afscheid van dierbaren dat velen hebben moeten nemen op een manier die eigenlijk niet past bij het gevoel. Maar ook bestuurlijk was het een moeilijke periode; de druk op velen was hoog. Speciale aandacht hadden zij voor ‘onze ambtenaren’, onder wie nadrukkelijk de Boa’s; zij hebben veel moeten bijschakelen, terwijl de ‘dagelijkse business’ door moest blijven draaien. Ook de inspanningen van de zorg, maar zeker ook de GGD, werden gewaardeerd door deze partij.

Zorgen om personele bezetting
Behalve over de onzekere toekomst door corona maakten alle partijen zich ook zorgen over de personele bezetting van de gemeente Son en Breugel. Volgens PvdA/GroenLinks is het daarom nu tijd om terughoudend te zijn met het aandragen of ondersteunen van goedbedoelde nieuwe initiatieven. “Steeds zal allereerst de vraag beantwoord moeten worden of er voldoende uitvoeringscapaciteit beschikbaar is, en zo niet, of we dan bereid zijn een ander initiatief tijdelijk stop te zetten. Alleen door consequent keuzes te maken kunnen we als raad bijdragen aan het beheersbaar houden van de druk op de organisatie.

Het college was al tevreden over de gepresenteerde kadernota, en na het overleg kan de conclusie worden getrokken dat de raad op grote lijnen ook tevreden is.