Afbeelding
Foto: Wil Feijen
Foto’s

Veteranen Son en Breugel delen hun ervaringen tijdens veteranenmiddag

Algemeen Algemeen / Son & Breugel

Son en Breugel - Elk jaar wordt in Nederland de Landelijke Veteranendag georganiseerd, maar die kon dit jaar, evenals vorig jaar, niet doorgaan vanwege de coronamaatregelen. Op 26 juni 2005 werd deze dag aangewezen als een Landelijke Dag en in 2006 verheven tot een Nationaal Evenement. Sinds 1940 zijn ruim 675.000 militairen tijdens drie oorlogen en ruim honderd vredesmissies ingezet, het merendeel hiervan tijdens de Tweede Wereldoorlog, in de kolonisatiestrijd in Nederlands-Indië en Nieuw-Guinea, en in de Koreaanse Oorlog. Op dit moment zijn er in Nederland meer dan 105.000 veteranen.

Redacteur: Hennie van Hagen
Fotograaf: Wil Feijen

Omdat de Landelijke Veteranendag niet door kon gaan, heeft de Veteranenclub Son en Breugel een lokale middag georganiseerd in De Bongerd in Son en Breugel. Leden, familie, vrienden en kennissen werden hiervoor uitgenodigd. Tijdens deze middag stonden enkele legervoertuigen op de parkeerplaats, die veel bekijks trokken; de voertuigen waren beschikbaar gesteld door tandarts Van den Bol.

Uitzendingen
Het terras was mooi ingericht en veel veteranen hadden erop plaatsgenomen. Iedereen die graag een veteraan wilde spreken, kon er een praatje mee maken en luisteren hoe deze zijn uitzendingen heeft ervaren. Hub Rutijna, een van de veteranen, is zeven keer uitgezonden geweest, telkens voor vier tot zes maanden: “Twee keer naar Bosnië, twee keer naar het Midden-Oosten naar de Golanhoogten, en één keer naar Albanië, Kosovo, Servië en Afghanistan.”

Oudste Veteranen
Veteraan Henk Egberts, bijna 101 jaar, was de oudste bezoeker deze middag. Henk is geen lid van de Veteranenclub Son en Breugel, maar was wel naar de Veteranenmiddag gekomen. Het oudste lid van de club, de heer Boedwijs was ook aanwezig; hij heeft de respectabele leeftijd van 97 jaar. Hij is geboren in Nederlands-Indië en was rond de twintig jaar toen de Jappen binnenvielen en de Nederlandse oorlogsschepen vernietigden die in de haven lagen. Hij diende zeven jaar bij de marine en kwam na de Tweede Wereldoorlog naar Nederland, waar hij dienst nam bij de Luchtmacht.

Misverstand
Bij veel mensen bestaat er een misverstand over veteranen. Ze denken meteen aan de oudere militairen die gediend hebben in de Tweede Wereldoorlog, maar een militair is ook een veteraan als hij uitgezonden is geweest op VN- en NAVO-missies; dit kunnen dus ook twintigers zijn. De oudere veteranen zijn vaak uitgezonden geweest naar Nederlands-Indië in de jaren 40, de Koreaanse Oorlog in de jaren 50 en Nieuw-Guinea in 1960. Hierna kwam de Koude Oorlog en de jaren daarna waren er uitzendingen naar onder andere Libanon, Bosnië, Kosovo, Afghanistan, de Golfoorlog in Irak, Mali en Jordanië. De militairen die naar deze gebieden uitgezonden zijn geweest, dienen nu nog bijna allemaal bij Defensie.

Geslaagde middag
Mede door het mooie weer en de geweldige inzet van Hedwig Vroomen, penningmeester van de Veteranenclub Son en Breugel, en door sponsoring van soep, broodjes en snacks van Scharrelslagerij Royackers, ‘t Sons Bakhuys en De Bongerd was deze dag voor de veteranen van Son en Breugel een geslaagde middag. Hopelijk kan volgend jaar de Landelijke Veteranendag weer in Den Haag georganiseerd worden.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding