Gaat Son en Breugel van het aardgas af?
Gaat Son en Breugel van het aardgas af? Foto: ©gemeente Son en Breugel

Gemeente in gesprek met inwoners over aardgasvrije toekomst

Algemeen Algemeen / Son & Breugel

Son en Breugel - In 2050 moeten alle woningen in Nederland van het aardgas af zijn. Daarom gaat de gemeente Son en Breugel samen wijkbewoners van ’t Zand, De Gentiaan en ’t Harde Ven op zoek naar alternatieve energiebronnen voor het dorp. Door de type woningen die in de wijken staan, de alternatieve energiebronnen die in de buurt zijn en de bereidheid van de inwoners lijken deze wijken heeft meest geschikt om als eerste een plan te maken om aardgasvrij te worden. Op 13 juli organiseert de gemeente een online sessie voor deze wijkbewoners. De gemeente wil graag weten hoe de inwoners hierin staan. Alle wijkbewoners ontvangen deze week een kaart namens duurzaamheidswethouder Paul van Liempd.

“In het Klimaatakkoord is afgesproken dat we in Nederland in 2050 geen aardgas meer gebruiken. In de meeste huishouders is aardgas nu nog een vanzelfsprekende keuze om het huis te verwarmen en om te koken. Maar daar komt verandering in. Niet in één keer, dat doen we geleidelijk en gefaseerd. We kunnen dit niet alleen dus doen dit graag samen met inwoners, woningbouwcorporaties, vastgoedeigenaren, netbeheerder en bedrijven. Kortom, met iedereen in het dorp. Daarom organiseren we een avond om elkaar te vinden en vragen, angsten, twijfels et cetera te bespreken”, aldus duurzaamheidswethouder Paul van Liempd.

Gemeenteraad stelt visie vast
Elke gemeente in Nederland moet voor eind 2021 een plan opstellen waarin staat wanneer en hoe de gemeente de komende jaren van het aardgas af gaat. De gemeente moet ook benoemen met welke wijken ze waarschijnlijk als eerste aan de slag willen. Dit heet de Transitievisie Warmte. Ook in Son en Breugel wordt deze visie voorbereid. De gemeenteraad stelt deze visie eind 2021 vast.

Wat we doen is groen
Dat Son en Breugel van het aardgas af gaat, sluit aan bij de campagne “Wat we doen is Groen”, waarmee de gemeente samen met inwoners, maatschappelijke en commerciële partners stappen wil zetten om de gezamenlijke duurzaamheidsdoelen te halen. Zo wordt het dorp steeds een beetje groener.

Aanmelden?
Inwoners van ’t Zand, De Gentiaan en ‘t Harde Ven kunnen zich aanmelden voor de online informatiesessie door een mail te sturen naar duurzaam@sonenbreugel.nl. Vermeld hierbij uw naam en adres. U ontvangt 24 uur van te voren een uitnodiging.

Kijk hier voor meer informatie.