De 'crew' die deel hebben genomen aan het filmproject Volluk! (archieffoto)
De 'crew' die deel hebben genomen aan het filmproject Volluk! (archieffoto) Foto: Wil Feijen

Filmproject ‘Volluk!’ met Son en Breugelse jeugd in première

Algemeen Jeugd

Son en Breugel - “Eindelijk hebben we een datum kunnen plannen voor de première van het filmproject ‘Volluk!’, dat vorig jaar is opgenomen in Son en Breugel.” Aan het woord is Frank Essink van Mediahuis JOUD. Een jaar geleden zijn de opnames begonnen en eind augustus 2020 waren die klaar. “De première stond al een paar keer op de agenda, maar vanwege de coronamaatregelen werd die steeds uitgesteld. Op zaterdag 10 juli is de ‘crew’ uitgenodigd om samen met hun ouders en andere belangstellenden het eindresultaat te bekijken.”

Redacteur: Emmy Grit

In juli 2020 is initiatiefnemer Egbert van Gool samen met dorpsgenoot Frank Essink begonnen met de opnames. Voor het filmproject heeft de gemeente subsidie gekregen van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Het filmproject maakt onderdeel uit van het initiatief ‘Jongeren aan zet in Crisistijd’. Samen met jongeren in de leeftijd van 12 tot 19 jaar is het filmproject tot stand gekomen. Frank: “Voor Mediahuis JOUD is dit een mooie pilot om, startend vanuit Son en Breugel, een tv-format uit te rollen dat dit soort programma’s bevat en uitzendt, en steeds op verbinding tussen de bewoners van dorpen gericht is.”

Ervaren en onervaren
Egbert is een ervaren nationaal en internationaal tv-maker en regisseur en heeft onder andere voor Endemol gewerkt. Hij heeft een aantal bekende programma’s op zijn naam staan, zoals Ivo Niehe op Reis, Goede Tijden Slechte Tijden, Koffietijd en de Vijf uur Show. De ervaren regisseur heeft het onervaren team onder zijn hoede genomen en, samen met Frank, hen begeleid bij het maken van de film. Zo heeft het team scripts geschreven, decorstukken gemaakt, audioplannen gemaakt, interviews voorbereid en afgenomen, camerawerk voorbereid en uitgevoerd, muziektracks geproduceerd, scènes gespeeld en montagewerk verricht.

Locaties in Son en Breugel
Egbert: “De opnames zijn allemaal gemaakt in Son en Breugel en er is gefilmd op locaties die sommige jongeren nog niet kenden. Ook degenen die de film gaan bekijken, zullen locaties zien die ze nog niet eerder op die manier hebben gezien.” Tijdens de opnames zijn ze ook tegen een aantal punten aangelopen die niet voorzien waren: “Er waren weinig mensen op straat en de terrassen waren leeg vanwege de coronamaatregelen. Toch hebben we die stilte ook gebruikt in de film.”

Trots
Egbert en Frank zijn trots op de groep die, ondanks de hittegolf vorig jaar zomer, wekelijks meerdere dagen per week klaarstond om hun bijdrage te leveren aan het project. Eind augustus waren alle opnames geschoten en was de film, op een aantal montagewerkzaamheden na, klaar. Egbert: “Dat hebben we in september en oktober gedaan, zodat het eindproduct eind oktober op het scherm gepresenteerd zou kunnen worden.”

Extra tijd goed gebruikt
Frank vervolgt: “Doordat we de première steeds moesten uitstellen, hebben we nog meer beelden die tijdens de opnames gemaakt zijn toegevoegd en verwerkt in het eindproduct. Maar we hebben ook nog nieuwe kinderen betrokken bij de film. Onze filmsterren weten dus niet precies wat het eindresultaat is geworden.” Of het eindresultaat bestempeld moet worden als film of commercial, daar zijn zij beiden nog niet uit. Egbert: “Promo ter promotie van het dorp komt wellicht het dichtste bij. Het filmproject is ‘te groot voor een servet en te klein voor een tafellaken’, te veel minuten voor een commercial en te weinig voor een film.” Frank vult aan: “Het is een fantastische ‘out of the box’-promo geworden. De jongeren laten zien waarom je in Son en Breugel moet zijn en ook waarom je er nooit meer weg moet gaan. Het zijn unieke opnames, ludiek, en helemaal door de jeugd gemaakt.”

Geheimhouding
Tijdens de opnames is veel gevraagd van de jongeren, ook het afgelopen jaar nog. Vooraf is geheimhouding afgesproken tussen de teamleden. “In plaats van een paar weken hebben ze bijna een jaar niets over hun werkzaamheden mogen vertellen. Egbert en Frank nemen hun petje af voor de ‘crew’.

Kaarten beschikbaar
Voor de première van zaterdag 10 juli zijn nog een aantal kaarten beschikbaar. Er zijn maximaal tachtig personen welkom in de zaal van het Vestzaktheater. De film begint om 20.30 uur, de deuren gaan om 20.15 uur dicht. Wil je bij de première aanwezig zijn, dan kun je je aanmelden bij frank@joud.fun. Ook hier geldt: wie het eerst komt, die het eerst maalt.