Afbeelding
Foto: Astrid Timmers

Column Luc; De toerist

Algemeen Column

Son en Breugel - ‘Jullie zijn niet van hier, is het wel?’ vroeg een oudere dame, bij de ingang van de supermarkt. We waren op vakantie in het wonderschone Zuid-Limburg. ‘Dat klopt!’ antwoordden wij dan ook bevestigend. ‘Ik kon het horen aan jullie accent’, voegde ze er nog aan toe. Zelf klonk ze alsof ze ergens ver weg vandaan kwam. Ik zou er best kunnen wonen, zo mooi en afwisselend is het landschap in het uiterste zuiden van ons land, zo gezellig en aardig zijn de mensen, zo pittoresk de dorpen en steden. Ik stel me er tevreden mee de toerist uit te hangen in dit mooie stukje vaderland, ingeklemd tussen België en Duitsland.

Als ik in Zuid-Limburg bent, waan ik me in het buitenland. Smalle, kronkelige wegen, die amper breed genoeg zijn om twee auto’s elkaar te laten passeren, een zacht, bijna golvend landschap, afgewisseld met steile heuvels en dalen, het is zo anders dan het vlakke landschap dat je elders in ons land ziet, ook in ons mooie Brabant. Limburg, met zijn paden tussen heggen of akkers door, met zijn graanvelden zo groen als gras, met af en toe een mini-oase van rood of oranje, in de vorm van een klaproos. Limburg, met zijn holle wegen die soms wel twee of drie meter lager liggen dan de weilanden of akkers aan weerszijde. Een perfecte plek voor een overval, zou ik denken, als ik een struikrover was. Limburg, met op bijna elk kruispunt van de achterafweggetjes een kruis, dat niet altijd een uiting is van vroomheid, maar soms ook een gedenkteken, voor een dierbare overledene, of iets anders.

Het is een paradijs voor wandelaars, met een ruime keuze aan routes, langs bergen en bossen, met schaduw en zon, en soms verrassende uitzichten. Het is ook een paradijs voor fietsers, die in grote getalen het landschap doorkruisen. Je ziet zowel recreatiefietsers als professioneel uitgeruste sporters, compleet met felgekleurde wielertruien en -broeken, en een helm op hun hoofd. De eerste categorie zoekt rustig zijn weg, kijkt even op routekaart om te zien of ze nog wel op de goede weg zijn. De andere categorie raast over de weg, als die naar beneden helt, of puft, kreunt en steunt als het heuvelopwaarts gaat. Net zoals sommige voetgangers, zoals ondergetekende.

Wat je ook zoekt op vakantie, natuur of cultuur, inspanning of ontspanning, Limburg heeft voor elk wat wils. Het is de ideale plek om de toerist uit te hangen.