V.l.n.r.: Onno Dwars, burgemeester Hans Gaillard en Hendrik Hulscher
V.l.n.r.: Onno Dwars, burgemeester Hans Gaillard en Hendrik Hulscher Foto: Wil Feijen

Breugel breidt uit met kleinschalige en intieme woonwijk op hoek Planetenlaan en Eind

Algemeen Algemeen / Son & Breugel

Son en Breugel - Onder de overeenkomst die de start mogelijk maakt van het bouwen van 46 woningen aan de Planetenlaan en Eind in Breugel werd maandag 5 juli de handtekeningen gezet. Volgens de initiatiefnemers gaat het om een kleinschalige en intieme woonwijk, zoals zichtbaar op de plattegrond (versie februari 2021).

Redacteur: Adrie Neervoort

Burgemeester Hans Gaillard plaatste namens de gemeente zijn handtekening en Onno Dwars en Hendrik Hulscher namens V.O.F. Planetenlaan/Eind, een samenwerking van Ballast Nedam Development en Van Wanrooij Projectontwikkeling.

Grenst aan bestaande woonwijk
Omdat de geplande nieuwbouw grenst aan een bestaande woonwijk, zijn ook de omwonenden bij de planvorming betrokken. Mede in samenspraak met hen is de opzet van de nieuwe woonwijk tot stand gekomen. Ook bij het zoeken naar een goede invulling van de zone waar bestaande bouw grenst aan nieuwbouw spelen omwonenden een rol

Gesprekken met omwonenden
Onno Dwars, CEO Ballast Nedam Development, is zeer te spreken over de gesprekken met de omwonenden: “Het gaat om de belangen van degenen die er al wonen en van de mensen die er gaan wonen. Iedereen heeft het recht op een eigen plek om te wonen en dat moet altijd in een goede balans zijn. Daarom willen wij altijd kijken naar twee kanten.”

Positief effect
Participatie aan de voorkant heeft volgens Dwars in het algemeen een positief effect op het draagvlak: “Wij merken dat de voorstanders zich steeds meer laten horen; dat heeft ook met de woningnood te maken. Die brengen daarmee het gesprek in balans aan de voorkant en dat is wat wij op het moment als zeer positief ervaren.”

Energiezuinige woningen
Volgens Hendrik Hulscher, regiomanager bij Van Wanrooij Projectontwikkeling, gaat het om 46 energiezuinige woningen: “Het is een belangrijke en ook kwalitatief hoogwaardige uitbreiding van het bestaande woningaanbod. We bieden voor ieder wat wils, van rij- en hoekwoningen in zowel de koop- als huursector, tot ruime twee-onder-een-kapwoningen. De energiezuinige woningen zijn naar wens af te werken in vele opties.”

Realiseren van woningen
De druk op de woningmarkt is enorm, ook in Son en Breugel. “Son en Breugel is gelegen in de Brainportregio met internationale allure. Dit betekent dat niet alleen mensen uit de regio, maar ook uit diverse werelddelen hier werken en wonen. De druk die mede hierdoor op de woningmarkt ontstaat is groot. Om aan de woningbehoefte te voldoen, is op 9 maart 2019 een woondeal (27.000 woningen in vijf jaar) gesloten met de minister van Binnenlandse Zaken en de provincie Noord-Brabant om een bijdrage te leveren aan versnelling van de woonopgave in onze regio. Hierbij is afgesproken dat ook Son en Breugel een belangrijke bijdrage zal leveren in het realiseren van woningen. De ontwikkeling van Planetenlaan/Eind past heel mooi in deze opgave”, zo laat Hans Gaillard weten.

Planuitwerking
De gemeente en V.O.F. Planetenlaan/Eind beschikken over de grond in de nieuwe woonwijk. V.O.F. Planetenlaan/Eind stelt het bestemmingsplan op om de realisatie van de 46 woningen mogelijk te maken. Wegens de grote vraag naar woningen heeft V.O.F. Planetenlaan/Eind besloten om tegelijkertijd te starten met de planuitwerking.

Hoog duurzaamheidsniveau

Door het duurzame karakter van de wijkinrichting en de woningen levert de nieuwe wijk ook een bijdrage aan de verduurzaming van Breugel. V.O.F. Planetenlaan/Eind volgt de ontwikkelingen in het kader van duurzaamheid en energietransitie op de voet om toekomstige bewoners een prettige en gezonde leefomgeving te bieden. Onno Dwars: “De kwaliteit van het stedenbouwkundig ontwerp, de woningen zelf met het hoge duurzaamheidsniveau, maar ook de biodiversiteit in het openbaar gebied en de aansluiting van de nieuwe wijk op de omgeving zullen Planetenlaan/Eind tot een zeer geliefde plek maken die klaar is voor de toekomst.”

Langgekoesterde wens
Voor de gemeente zal er door het project ook een langgekoesterde wens in vervulling gaan. De wijk biedt volgens de gemeente de kans om de nog ontbrekende fietsverbinding tussen de Kometenlaan en Eind te realiseren. Hierna zal het fietspad onderdeel uitmaken van de recreatieve fietsknooppuntenroute. De nieuwe woningbouwlocatie Planetenlaan/Eind geeft volgens de initiatiefnemers invulling aan een breed scala aan behoeften. Wilt u zelf een oordeel vormen of op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen rondom Planetenlaan/Eind, kijk dan eens op https://www.planetenlaan-eind.nl/.

Het project Planetenlaan/Eind (Versie: februari 2021)