De horeca wordt opnieuw geraakt door de verscherpte maatregelen
De horeca wordt opnieuw geraakt door de verscherpte maatregelen Foto: Wil Feijen

Opnieuw wordt horeca en evenementenbranche geraakt door nieuwe maatregelen

Algemeen Coronavirus

Son en Breugel / Landelijk - Vanaf 26 juni werd de lockdown opgeheven en werden veel maatregelen versoepeld. Zo mochten de horeca, terrassen en winkels weer langer open en vanaf 30 juni mochten weer evenementen gehouden worden. Ook de nachtclubs mochten weer hun deuren openen. Toch komt het kabinet hierop terug omdat het aantal coronabesmettingen fors aan het stijgen is; op vrijdag 9 juli werd bekend gemaakt dat er bijna 7.000 nieuwe positieve coronabesmettingen waren vastgesteld; een verzevenvoudiging ten opzichte van vorige week. Tijdens de persconferentie op vrijdag 9 juli hebben demissionair minister-president Mark Rutte en minister Hugo de Jonge bekendgemaakt dat het demissionair kabinet heeft besloten dat enkele maatregelen vanaf zaterdag 10 juli 6.00 uur weer worden aangescherpt en gelden tot en met vrijdag 13 augustus, 00.00 uur.

Redacteur: Emmy Grit

De nieuwe maatregelen worden genomen om de snelle verspreiding van met name het Deltavirus af te remmen. “De nieuwe aanscherping is een enorme teleurstelling voor de getroffen sectoren”, aldus Rutte. Zo vallen opnieuw de klappen in de horeca, in de evenementenbranche en de cultuursector.

De horeca moet vanaf zaterdag 10 juli, 06.00 uur, tussen 00.00 – 06.00 uur gesloten zijn; dit geldt tot en met vrijdag 13 augustus, terwijl discotheken en nachtclubs worden verplicht de deuren te sluiten. In de horeca wordt de anderhalve meter weer opnieuw de norm. Gasten moeten, zowel binnen als buiten, een vaste zitplaats hebben. Entertainment is binnen en buiten niet mogelijk en ook geen livemuziek. Testen op toegang wordt voorlopig op pauze gezet tot 14 augustus.

Meerdaagse evenementen zijn tot 14 augustus niet mogelijk; eendaagse evenementen wel, maar daar geldt de anderhalve meter weer. Bij eendaagse evenementen gelden testen op toegang, herstelbewijzen vaccinatiebewijzen nog wel; dan hoeft er geen anderhalve meter afstand gehouden te worden, maar wel een vaste zitplaats. Het aantal uur dat een test op toegang geldig is, wordt vanaf 10 juli aangepast naar 24 uur.

Dat het demissionaire kabinet op de rem trapt, wordt mede veroorzaakt door de stijging van het aantal positieve coronabesmettingen. Ondanks dat het aantal ziekenhuisopnames de afgelopen weken fors is gedaald en veel Nederlanders één of twee vaccinaties hebben, wil het kabinet voorkomen dat Nederland de code rood of donkerrood krijgt, waardoor Nederlanders niet meer welkom zijn in het buitenland.

De minister-president roept op om de basisregels, zoals handen wassen, testen bij klachten en in quarantaine te gaan bij een contact met een persoon die positief getest is, te blijven volhouden. 

Demissionair minister Hugo de Jonge doet een dringende oproep aan volwassenen die nog niet gevaccineerd zijn om zich alsnog aan te melden en de vaccinatie te gaan halen en ook roept hij jongeren op om zich aan te melden om zich te laten vaccineren.