Het kan zijn dat de registratie van de vaccinatie even op zich laat wachten
Het kan zijn dat de registratie van de vaccinatie even op zich laat wachten Foto: MooiSonenBreugel

Frustraties bij patiënten om registratie vaccinatie

Algemeen Zorg

De huisartsen van Medisch Centrum De Linden krijgen de laatste paar weken met grote regelmaat vragen over de registratie van de vaccinaties die door de GGD zijn gezet. Ben je bij de GGD gevaccineerd, dan wordt de registratie ook door hen verzorgd. Vaccinaties die door de huisartsen worden gezet, worden door de huisartsen geregistreerd bij het RIVM; dit kan soms even op zich laten wachten. 

Redacteur: Emmy Grit 

Bertine Eshuis, een van de huisartsen van Medisch Centrum De Linden, laat weten dat als de gegevens van de vaccinatie geregistreerd zijn, ze op mijn.rivm.nl zichtbaar zijn, waarna de QR-code aangemaakt kan worden in de CoronaCheck-app. “Het is voor ons niet mogelijk om een vaccinatie die door de GGD gezet is te registeren bij het RIVM”, aldus Bertine.

Data komen niet overeen
Het kan voorkomen dat de datum van vaccinatie niet overeenkomt met de datum van verwerking en registratie. De huisarts: “Bij registratie aan RIVM is gekozen voor centrale data voor alle patiënten die door ons gevaccineerd zijn. Dit kan afwijken van de echte vaccinatiedatum, maar dat heeft totaal geen consequenties voor registratie bij RIVM of geldigheid van de vaccinatie.”

Digitaal aanvragen
Mocht de registratie nog niet zijn verwerkt in mijn.rivm.nl en je hebt het bewijs dat je bent gevaccineerd nodig voor bijvoorbeeld vakantie, dan kun je altijd digitaal, via mijngezondheid.net, een vraag hierover aan jouw huisarts stellen. Indien je de QR-code pas over enkele weken nodig hebt, dan graag tegen die tijd contact opnemen met de huisarts via voornoemde app. “Wij vragen met klem aan onze patiënten om dit digitaal te doen, zodat de telefoonlijnen vrijgehouden worden”, aldus de huisarts.

Geen tweede AstraZeneca-vaccinatie
Volwassenen die de eerste keer gevaccineerd zijn met AstraZeneca en hebben aangegeven, om welke reden dan ook, dat zij niet nogmaals met AstraZeneca gevaccineerd willen worden, kunnen vanaf 16 juli contact opnemen met de GGD om een afspraak te maken voor een Pfizer-vaccinatie. “We hebben geen zicht op de wachttijden bij de GGD, dat hangt mede af van de locatie die je kiest”, aldus de huisarts.