Bij verschillende bomen werd uitleg gegeven waarom die boom een stip of pijl krijgt
Bij verschillende bomen werd uitleg gegeven waarom die boom een stip of pijl krijgt Foto: Wil Feijen
Foto’s

Veel bomen in het Sonse bos krijgen oranje stippen

Algemeen Algemeen / Son & Breugel

Son en Breugel - Bosgroep Zuid-Nederland heeft dinsdag 6 juli een excursie gehouden met het doel om belangstellende inwoners van Son en Breugel in te lichten over het aankomend rooien van bomen in het Sonse bos; er was zo veel animo dat de excursie op woensdag 7 juli herhaald is. Zoals de planning er nu uitziet wordt het bos tegen het einde van september flink gedund. Bosgroep Zuid-Nederland wil graag uitleg geven aan de inwoners waarom sommige gezonde bomen gekapt worden, en dit willen zij doen voorafgaand aan de dunningen in het najaar.

Redacteur: Merel Cooijmans
Fotograaf: Wil Feijen

Om te weten waarom Bosgroep Zuid-Nederland het Sonse bos, tussen ‘t Harde Ven en de A50, niet verandert in natuurbos en het zijn gang laat gaan, is voorkennis van de omgeving nodig en moet het tijdsbeeld van de afgelopen 70 jaar bekeken worden. Hoe natuurlijk het Sonse bos er ook uitziet, het is volledig aangeplant en opgetrokken vanuit heidegrond, in eerste instantie voor de houtbouw en later ook voor de recreatie. Na het sluiten van de kolenmijnen kreeg de houtbouw een belangrijkere rol in de economie. Het hele bos werd in één keer aangeplant en na een bepaalde tijd bijna volledig gekapt om weer opnieuw te beginnen; het bosonderhoud is dus al heel erg ver gekomen.

Twee belangrijke redenen
Tom van Duuren, excursieleider, geeft aan dat er twee belangrijke redenen zijn voor het kappen van bepaalde bomen in het bos: “De eerste reden is de veiligheid: we kunnen niet riskeren dat een tak of boom op een wandelaar of hond valt. De andere reden is de klimaatverandering: er wordt verwacht dat in 2070 de gemiddelde temperatuur in Nederland 1,5 graad hoger ligt dan nu. Dat klinkt als een kleine verandering en ook wel lekker, maar veel boomsoorten in Nederland kunnen daar niet tegen.” Er wordt verwacht dat bepaalde boomsoorten, zoals de berk, tegen die tijd bijna helemaal uit Nederland verdwenen zullen zijn. Bomen die wel goed tegen die temperatuurverandering kunnen, zijn de den en de eik. Naar deze twee boomsoorten is dan ook het meeste gekeken tijdens het blessen.

Stip of pijl
Blessen is het aangeven met een stip op een boom dat die gekapt en verwijderd moet worden. Als er een pijl opgezet wordt, dan betekent dat dat de boom na het kappen moet blijven liggen. Tom heeft samen met zijn dochter de afgelopen weken het volledige bos doorlopen en de juiste bomen aangewezen. “Zij houdt meer van eiken en ik van dennen. Dit gaf regelmatig kleine discussies, maar uiteindelijk wel een mooie verdeling en diversiteit in het kappen. De diversiteit van het bos is belangrijk voor een goed en gezond ecosysteem, en jullie moeten wel krutjes kunnen blijven rapen”, lacht Tom.

Informatiebordjes
De gemeente Son en Breugel gaat informatiebordjes plaatsen in het bos, zodat een deel van hetgeen verteld is tijdens de excursie voor iedereen beschikbaar is. Tom nodigt tot die tijd iedereen uit om het bos in te gaan en zelf te bedenken waarom sommige bomen weg moeten. “Let hierbij vooral op de verdringingsstrijd tussen de kruinen”, geeft Tom als tip mee. Veel bomen in het Sonse bos krijgen oranje stippen

Er was veel aandacht voor de dennen- en eikenbomen
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding