Nog geen besluit over de 13 nieuwbouwwoningen aan de Begoniastraat
Nog geen besluit over de 13 nieuwbouwwoningen aan de Begoniastraat Foto: MooiSonenBreugel

Besluitenloosheid raad zorgt voor onduidelijkheid voor iedereen

Algemeen Algemeen / Son & Breugel

Son en Breugel - Weer durft de raad van Son en Breugel geen besluit te nemen over het bouwen van 13 woningen aan de Begoniastraat in Son en Breugel. De projectontwikkelaar en de omwonenden moeten weer een week wachten op een besluit.

Redacteur: Adrie Neervoort

Het eerste plan, de bouw van 8 tweekappers, werd door projectontwikkelaar Van Stiphout zelf geannuleerd; de tweekappers bleken onverkoopbaar. Het alternatief, de bouw van 19 woningen op dezelfde locatie, kon rekenen op veel weerstand van omwonenden; ze vonden dat daardoor hun wijk nog meer versteende en er helemaal geen groen meer over zou blijven. De politiek werd benaderd en er ontstond een gesprek tussen omwonenden, raadsleden en projectontwikkelaar. Dit resulteerde uiteindelijk in een nieuw plan voor de bouw van 13 woningen met extra parkeerruimte en meer groen. Dit plan kon op steun rekenen van de omwonenden en de politiek, en het leek erop dat er eindelijk gebouwd zou gaan worden. Maar nu is er discussie ontstaan over de tekeningen en dus de uitvoering van de 13 woningen. Volgens de omwonenden is het te bebouwen perceel voor de 13 woningen in totaal nu ruim 5 meter breder dan afgesproken, en daardoor komen er dus meer stenen en minder groen in de wijk, is de conclusie.

Vertrouwen is weg
De raad kwam er afgelopen donderdag ook niet uit: week de tekening nu wel of niet af van de eerder besproken tekening van 13 woningen. Raadslid Marianne van der Putte (Voor U!) trok zelfs de conclusie dat er nu dus 14 of 15 woningen zouden kunnen komen. “De omwonenden voelen zich ‘genaaid’ en het vertrouwen in de politiek is weg”, zo liet zij haar mederaadsleden weten. Ook Eef van Turnhout (Dorpsbelang) was niet tevreden over de gang van zaken en hij noemde het zelfs ‘ongelooflijk achterbaks wat hier gebeurt’. “In dit project is alles wat mis kon gaan ook misgegaan”, zo was de mening van Henk Hulsen (CDA), “bijna alle formaten en prijzen zijn veranderd, dus het voorstel is niet hetzelfde.”

Actie ondernemen
Maar vanuit de hoek van de VVD kwam via Marco Pulles een ander geluid: “Er moet gebouwd worden en snel, en niet omdat alles zo goed is verlopen.” Maar de woningnood vroeg wat hem betreft om actie. Bovendien vroeg hij er aandacht voor dat projectontwikkelaars bij meerdere lopende projecten in de gemeente vaak een positiever beeld schetsen van de werkelijkheid; plannen en verwachtingen moeten meer op elkaar worden afgestemd, was zijn mening.

Burgerparticipatie
Ook Remco Heeren (DorpsVisie) drong aan op een besluit: “Wij moeten als raad besluiten nemen, er staan mensen te wachten op woningen.” Hij wees er ook op dat in het huidige plan recht wordt gedaan aan het gevraagde van de omwonenden: “Burgerparticipatie is hier zeer uitgebreid toegepast, maar of dit het gewenste resultaat heeft gehad laat ik in het midden.”

Meer groen
Joris van Dam (PvdA/GroenLinks) erkent ook dat er veel dingen zijn misgegaan en dat daardoor het vertrouwen is kwijtgeraakt. Maar volgens hem ging het nu meer om verwachtingen: meer vierkante meters, minder groen. Hij wees erop dat de raad zich nooit heeft uitgesproken over de grootte van de percelen. Hij zag dan ook geen verschillen tussen de huidige tekening en de vorige. “We zien juist meer groen en er wordt zelfs minder grond aan de projectontwikkelaar verkocht, dus mij lijkt dat er dan meer groen ontstaat.”

Geen schoonheidsprijs
Ook volgens verantwoordelijk wethouder John Frenken verdiende de communicatie in het project geen schoonheidsprijs. Hij wees er nogmaals op dat er op het gewijzigde bestemmingsplan, waar ook de huidige woningen onder vallen, geen bezwaren/zienswijzen waren binnengekomen. Maar nadien hebben buurtbewoners aangegeven toch problemen te hebben met de bouw van de 19 woningen in hun wijk. De discussie ging wat hem betreft dan ook over de 19 woningen, welk aantal de projectontwikkelaar in overleg met de omwonenden terug heeft gebracht naar 13 woningen. Maar ook op veel andere punten zijn de omwonenden gehoord en heeft de projectontwikkelaar aanpassingen gedaan. Frenken: “Er zit nu een naar gevoel bij en ik weet niet of je dit gevoel kunt weghalen.” Volgens hem is de huidige tekening hetzelfde als die van maart, en er komt zelfs nog meer groen dan op de tekening te zien is.

Ondanks de voor en tegens kwam er geen besluit en zal de discussie donderdag 22 juli tijdens de Politieke Avond weer doorgaan.