Het laten plaatsen van zonnepanelen kan een van de stappen zijn in het verduurzamen
Het laten plaatsen van zonnepanelen kan een van de stappen zijn in het verduurzamen Foto: Wil Feijen

Nog een lange weg te gaan voordat Son en Breugel aardgasvrij is

Algemeen

Son en Breugel - Verduurzamen, van het gas af, alternatieve warmtebron en Transitievisie Warmte, daar draaide het voornamelijk om tijdens de digitale informatieavond die de gemeente Son en Breugel organiseerde op dinsdag 13 juli; deze avond werd bijgewoond door ruim 120 inwoners, voornamelijk uit De Gentiaan, ‘t Harde Ven en ’t Zand. De ongeveer 2600 huishoudens uit die wijken hebben onlangs een uitnodigingskaart van duurzaamheidswethouder Van Liempd in de brievenbus ontvangen, omdat hun wijk als ‘kansrijke wijk’ was aangewezen om als eerste van het gas af te gaan. Deze wijken werden geselecteerd door HetEnergieBureau.

Redacteur: Emmy Grit

Zes weken geleden vond de eerste bewonersavond plaats waar uitleg werd gegeven over de Transitievisie Warmte binnen de gemeente Son en Breugel en de weg die de gemeente ingeslagen is. HetEnergieBureau dat onderzoek heeft gedaan, heeft drie wijken geselecteerd door een statistische analyse te maken. De wethouder: “Met deze analyse is gekeken welke wijken in aanmerking komen om als ‘kansrijke wijk’ aangemerkt te worden. Er is onder andere gekeken naar de leeftijd en het energielabel van de woning, de alternatieve energiebronnen die in de buurt zijn, de financiële middelen en de bereidheid van de inwoners.”

Begin van de transitie
Zoals ook in de presentatie werd toegelicht, is in het klimaatakkoord in Parijs afgesproken dat Nederland in 2050 van het aardgas af moet, waardoor gekozen moet worden voor alternatieve warmtebronnen. Ook al lijkt 2050 nog ver weg, de eerste stappen worden nu al gezet. De gemeente werkt hiervoor samen met maatschappelijke en commerciële partners, waaronder woonstichting ‘thuis, Woonbedrijf, SonEnergie, LEVgroep, SonenBreugelVerbindt, ondernemersvereniging Ekkersrijt, ondernemersvereniging Son en Breugel, Enexis en waterschap De Dommel. “We staan aan het begin van een transitie die over dertig jaar klaar moet zijn en dat kunnen we als gemeente niet alleen, daar hebben we de hulp van onze inwoners bij nodig om de gezamenlijke duurzaamheidsdoelen te bereiken. Daarom hebben we deze avond georganiseerd om de bewoners in te lichten en om samen van gedachten te wisselen wat de gevolgen kunnen zijn voor de inwoners als zij stappen gaan nemen om van het aardgas af te gaan”, aldus wethouder Van Liempd.

Twijfel en onzekerheid
Tijdens de informatieavond schoven, naast Jules Gielen van HetEnergieBureau en Jorrit Visée, beleidsmedewerker Duurzaamheid van de gemeente Son en Breugel, Frank en Fred aan, twee inwoners uit de betreffende wijken. Jorrit: “We wilden een beter beeld krijgen of het onderwerp leeft in de drie wijken. Er is veel twijfel en er heerst ook onzekerheid binnen dit thema, en daar hebben we zeker oog voor.” Inwoners kunnen de komende jaren veel zelf doen om zich voor te bereiden om de laatste stap, van het aardgas af gaan, te nemen. “Zo wordt het verduurzamen behapbaar en betaalbaarder”, aldus Jorrit. Frank voegde daar zijn eigen ervaring aan toe: “Als je van plan bent om te verbouwen, denk dan aan het isoleren van de woning, het plaatsen van HR+++glas en eventueel het laten installeren van zonnepanelen. Dan ben je al op de goede weg en zijn de onkosten te overzien.”

Investeren
Toch staan niet alle inwoners te springen om van het aardgas af te gaan, omdat er nog te veel onduidelijk is, met name de onkosten die het met zich meebrengt. Om een huis te verduurzamen zijn grote investeringen nodig, die niet meteen terugverdiend worden waardoor het rendement niet in verhouding staat ten opzichte van de investering. De Rijksoverheid verstrekt subsidies en leningen voor het uitvoeren van maatregelen zoals isolatie, (hybride) warmtepompen, zonneboilers en de aansluiting op warmtenetten: “Het is niet de verwachting dat de gemeente subsidies gaat geven op de uitvoering van maatregelen. Wij richten ons op dit moment vooral op het proces, het stimuleren van bewoners en het beschikbaar krijgen van goed aanbod voor onze inwoners”, vervolgt Jorrit.

Stap voor stap
De wethouder vult aan: “Behalve dat we nu met de kansrijke wijken bezig zijn, willen we ook inwoners helpen, stimuleren en motiveren die niet in deze kansrijke wijken wonen.” Het doorontwikkelen van de Groene Zone met isolatie en het continueren van inkoopacties zijn voorbeelden hiervan. Jorrit: “Samen bereik je meer dan alleen en daardoor kunnen we de inwoners stap voor stap meenemen in het proces.”

Volgende informatieavond
De gemeente houdt u graag op de hoogte van de vervolgsessies en ontwikkelingen rondom de Transitievisie Warmte. De eerstvolgende sessie is gepland op 7 september van 19.30 tot 21.00 uur. Deze sessie is bedoeld voor alle inwoners van Son en Breugel. Voor een aantal inwoners van onder andere de kansrijke wijken zal deze informatieavond wellicht voor een groot deel herhaling zijn. In deze sessie wil de gemeente, samen met de inwoners, de Transitievisie Warmte gaan vaststellen voor de komende jaren.

Wil je de presentatie van 13 juli terugkijken, ga dan naar: https://bit.ly/3rjzl3y (bron: gemeente Son en Breugel).

Op aardgas koken en verwarmen gaat in de toekomst anders
Afbeelding