De bijna complete jeugdgemeenteraad met burgemeester Gaillard voor de laatste vergadering
De bijna complete jeugdgemeenteraad met burgemeester Gaillard voor de laatste vergadering Foto: Wil Feijen

Jeugdgemeenteraad onthult verkeersborden en maakt naam speeltuin bekend

Algemeen Jeugdgemeenteraad

Son en Breugel - De jeugdgemeenteraad (JGR) van Son en Breugel heeft donderdag 15 juli in de Nieuwstraat verkeersborden onthuld; deze zijn geplaatst omdat veel bestuurders zich niet aan de maximale snelheid van 30 kilometer per uur houden. De leden van de JGR viel het op dat er vaak hard gereden wordt en ook de zebrapaden worden met regelmaat over het hoofd gezien; dit levert gevaarlijke situaties op. Femke Perry, Juka de Bruin en Joline Bruggeman hebben deze nieuwe verkeersborden ontworpen. De twee laatstgenoemden waren bij de onthulling aanwezig; Femke kon daar helaas niet bij aanwezig zijn.

Redacteur: Merel Cooijmans
Fotograaf: Wil Feijen

De JGR bestaat uit 14 leden en wordt samengesteld uit leerlingen van de basisscholen in Son en Breugel. Elke basisschool is vertegenwoordigd door een raadslid uit groep 7 en een uit groep 8; de leden zitten dus twee jaar achter elkaar in de JGR. Jeugdraadslid Iza van Zon neemt na dit jaar afscheid; Joline mag komend schooljaar nog een keer meedraaien in de raad. Joline: “Ik zit ook in de leerlingenraad op school. De JGR is veel leuker, want je hebt het over onderwerpen in heel het dorp en niet alleen met betrekking tot de school.” Iza geeft aan dat zij het afgelopen jaar heel erg veel geleerd heeft in de JGR: “Je ziet echt achter de schermen hoe dingen beslist worden.”

Onveilig
Het idee voor de verkeersborden komt vanuit de JGR zelf. “Wij moeten zelf ook vaak wachten bij een zebrapad, omdat een auto gewoon doorrijdt”, zegt Joline. “Dat komt omdat ze te hard rijden en dan niet meer kunnen stoppen”, voegt Iza toe. De JGR wilde in eerste instantie een autovrije dag organiseren, maar dat bleek met de coronamaatregelen van afgelopen jaar niet te realiseren. Iza geeft aan dat het belangrijk is dat mensen weten dat het gevaarlijk is om veel te hard te rijden: “Sommige mensen weten niet eens wat de maximale snelheid is in de Nieuwstraat.” Joline denkt ook dat er te veel zebrapaden liggen: “Dan valt het niet meer op.” Het doel van de nieuwe borden is bestuurders bewust maken van de maximale snelheid en de gevaren die het met zich meebrengt als de 30 kilometer per uur overschreden wordt.

Speeltuin
Behalve het idee voor de verkeersborden is de JGR ook actief bezig geweest met de naam voor de speeltuin achter de PLUS aan de Limburglaan. Ze hebben een wedstrijd uitgeschreven en uit alle inzendingen is een nieuwe naam gekozen: ‘Houtenhoek’; het naambordje wordt 22 juli onthuld bij de speeltuin. Dit is de laatste actie die de leden van de JGR uitvoeren voor de zomervakantie en als complete raad.

Oliebollen rondbrengen
Het eerste jaar is afgesloten, en de meiden kijken terug op een leuk jaar. Het leukste wat ze het afgelopen jaar hebben gedaan is het rondbrengen van oliebollen naar mensen die hiervoor waren opgegeven door anderen. Het ging vooral om mensen die alleen zijn of veel voor het dorp hebben gedaan. De JGR ging, samen met de burgemeester of een van de wethouders, langs de deuren om de oliebollen persoonlijk uit te delen. Joline: “Het was superleuk om te zien dat mensen het zo waardeerden dat iemand aan hen had gedacht.” Iza voegt toe: “Een mevrouw moest zelfs huilen omdat ze zo blij was, en toen moest ik zelf ook bijna huilen.”

Autovrije dag
Komend jaar wil de JGR zich in elk geval richten op de autovrije dag die bij twee scholen gaat plaatsvinden en het plaatsen van tekens op het wegdek die aangeven wat de maximale snelheid is ter plaatse.

Juka en Joline onthullen samen met wethouder Boersma de borden