Artist impression van de woningen
Artist impression van de woningen Foto: Van Stiphout

Raad stemt in met veelbesproken nieuwbouwplan

Politiek

Son en Breugel - Een week geleden kon de raad nog geen besluit nemen, maar uiteindelijk besloten ze een week later, zonder aanvullende informatie, toch in te stemmen met het bouwen van 13 woningen aan de Begoniastraat.

Redacteur: Adrie Neervoort

Ondanks de argumenten en het daarbij horende verzet van enkele omwonenden van de Begoniastraat dat de huidige tekening niet de tekening zou zijn waar zij mee ingestemd hadden, vond de raad dat inspraak van omwonenden een keer ophield. Waar de raad nog steeds moeite mee had was de manier waarop de communicatie met de omwonenden van het bouwproject was verlopen. “Een slordig en slecht verlopen proces, waarin de projectontwikkelaar maar deed waar hij zin in had”, was de mening van raadslid Monique van Zwieten (D66), maar zij stemde toch in met het plan. De duurste groenstrook van de gemeente ligt dadelijk in De Vloed, vond zij, waarmee zij doelde op de groenstrook die de omwonenden onder andere hadden geëist als compensatie voor al het verdwenen groen.

Meer groen
Ook andere raadsleden hadden geen goed woord over voor de manier van totstandkoming van het nieuwbouwproject. “Maar van fouten moet je leren, en we moeten maatregelen treffen om het de volgende keer beter te doen”, was de mening van Henk Hulsen (CDA).

“Een jarenlang rommelig proces, waar je eigenlijk niet trots op kan zijn. Over de uitkomst kunnen we wel trots zijn: er blijft nu ook meer groen in de wijk, dat heeft de burgerparticipatie opgeleverd. We moeten nu aan de slag met bouwen en vergroening van de wijk”, aldus Joris van Dam (PvdA/GroenLinks).

Revitaliseringsplan
Voor Marianne van der Putte was vergroening van de wijk nogal logisch als je een groot aantal bomen gekapt en ander groen verwijderd hebt. Zij vond ook dat de woningmarkt niet zit te wachten op middeldure koopwoningen maar op starterswoningen, zoals volgens haar ook was beloofd. Wethouder Frenken herinnerde Van der Putte eraan dat er nooit is gesproken in het project over starterswoningen, wel over het bouwen van 13 middeldure koopwoningen.

Remco Heeren (Dorpsvisie) was als enige tevreden over de manier waarop alles is verlopen: “Ik ben wel tevreden over de burgerparticipatie, een hoop heisa over een paar millimeter. De inwoner mag content zijn met het eindresultaat.”

Uiteindelijk stemden 13 raadsleden in met het aangepaste voorstel om 13 woningen te bouwen, 4 raadleden waren tegen. Iedereen deelde wel de mening dat er een revitaliseringsplan moest komen om de wijk De Vloed van meer groen te voorzien.