Diana van Moorsel (Operationeel Expert Gebiedsgebonden Politiezorg Son en Breugel en Hulp Officier van Justitie)
Diana van Moorsel (Operationeel Expert Gebiedsgebonden Politiezorg Son en Breugel en Hulp Officier van Justitie) Foto: Wil Feijen

Bedrijven onaangekondigd gecontroleerd door Dommelstroom Interventie Team

Algemeen Politie

Son en Breugel - Binnen de gemeente rondom de Dommel is er een actieteam om misstanden en ondermijnende criminaliteit aan te pakken in het leven geroepen: het Dommelstroom Interventie Team, kortweg DIT.

Redacteur: Adrie Neervoort
Fotograaf: Wil Feijen

Donderdag 22 juli was DIT actief op industrieterrein Ekkersrijt in Son en Breugel. Dit keer werden vier bedrijven onaangekondigd gecontroleerd; het ging om bedrijven die actief waren in de autohandel. “In de afgelopen weken hebben we ons huiswerk gedaan, en daarmee bedoel ik de gemeente en de politie”, zo vertelt Erie Hulleman, teamleider Dommelstroom Interventie Team. Hij legt uit dat de algemene indruk is dat er in het oude gedeelte van Ekkersrijt bedrijfsactiviteiten zijn die niet altijd legaal zijn. “Met de informatie die we hadden zij er acht tot tien bedrijven naar voren gekomen, en daar hebben we er weer drie van geselecteerd. De informatie die we voor een selectie gebruiken is heel breed; het kan zijn omdat er recentelijk is ingebroken of dat er gewoon wat is opgevallen, maar bijvoorbeeld ook als er op de site duurdere auto’s te koop worden aangeboden en er in het pand zelf alleen maar goedkopere auto’s staan.”

Enkele overtredingen

Tijdens de controle bij de bedrijven werden enkele overtredingen geconstateerd. In een bepaald pand werd een grote hoeveelheid brandbare stoffen aangetroffen, waardoor er een onveilige situatie was; de eigenaar heeft de stoffen direct verwijderd. Daarnaast bleken in diverse panden een aantal vergunningen niet op orde; hierover wordt met de eigenaren contact opgenomen. Bij de actie waren ook specialisten betrokken die kunnen controleren op holle ruimtes in voertuigen die bijvoorbeeld voor het vervoeren van drugs kunnen worden gebruikt. Deze controle gebeurt door een mobiel röntgenapparaat.

Veiligheidsrisico’s
De gemeente heeft de bevoegdheid in het kader van het bestemmingsplan om de controles te laten uitvoeren. Dit kan met of zonder de medewerking van de huurder of eigenaar van het pand gebeuren. Voor de vitaliteit en toekomstbestendigheid van een bedrijventerrein is veiligheid van groot belang. Daarom worden er ook regelmatig controles uitgevoerd. Het is dan ook belangrijk dat ondernemers zich bewust zijn van wat de risico’s van ondermijning zijn, maar ook dat ze zelf weten wat de regels zijn. Een goed beheer en controle van een bedrijventerrein voorkomt verloedering. Volgens Hulleman is de controle ook een manier om een gesprek aan te gaan met de ondernemer en hem bewust te maken van de veiligheidsrisico’s en het gevaar van ondermijnende criminaliteit.

Veilige omgeving

Mede daarom kunnen de acties van het interventieteam volgens Hulleman ook vaak rekenen op steun van de andere ondernemers die gevestigd zijn op het industrieterrein: “Zij hebben er ook belang bij dat ze in een veilige omgeving zitten met hun onderneming.” Volgens hem blijkt ook dat er bereidheid tot samenwerking is tussen ondernemers op een industrieterrein en de overheid. Hulleman: “Wat ik het liefste heb, is dat ik hier als overheid helemaal niet hoef te zijn.” Dit kan volgens hem als bijvoorbeeld alle ondernemers die verenigd zijn in een ondernemersvereniging een financiële bijdrage leveren voor het inhuren van een beveiligingsbedrijf dat regelmatig controle uitvoert bij de bedrijven op het industrieterrein.

Verkeerde indruk
Een van de gecontroleerde ondernemers geeft aan dat hij de actie begrijpt, maar dat hij de manier waarop het gebeurt nogal opzichtig vindt. Hij doelt daarmee op de agenten in uniform en het groot aantal auto’s dat betrokken is bij een controle. “Voorbijgangers en klanten zien politie en andere instanties rondom mijn bedrijf lopen, en trekken daaruit de verkeerde conclusie. Zo krijgen ze een verkeerde indruk van mijn bedrijf.” De bewuste ondernemer bleek na controle op geen enkele manier in de fout te zijn gegaan, behalve dat er enkele spullen stonden op een plaats waar de brandweer in nood snel bij moet kunnen; hij is daarop gewezen en heeft de materialen verplaatst.

Zes gemeentes
Het Dommelstroom Interventie Team is werkzaam in zes gemeentes rondom de Dommel en werkt samen met verschillende partijen die elk hun eigen aandachtsgebied hebben, zoals politie, gemeente, douane, belastingdienst, maar ook kan hulp worden ingeroepen van andere instanties.

Melden verdachte situaties
Ook inwoners en ondernemers kunnen bijdragen aan een veilig industrieterrein. Wanneer u een verdachte situatie ziet of overlast ondervindt, meld dit dan aan het Dommelstroom Interventie Team. Dit kan per telefoon bij de betreffende Dommelstroom-gemeente (Cranendonck, Valkenswaard, Heeze-Leende, Geldrop-Mierlo, Nuenen en Son en Breugel) of bij de politie via 0900-8844. Liever anoniem melden? Dit kan bij Meld Misdaad Anoniem via 0800-7000 of www.meldmisdaadanoniem.nl. Anonieme meldingen komen rechtstreeks bij de gemeente terecht en kunnen gebruikt worden voor onderzoek of een controle door het DIT.