Joep op de brug bij de Grote Beek in de Nieuwstraat waar de Japanse duizendknoop volop groeit
Joep op de brug bij de Grote Beek in de Nieuwstraat waar de Japanse duizendknoop volop groeit Foto: Wil Feijen

Met vereende krachten kan Japanse duizendknoop kopje kleiner gemaakt worden

Algemeen Algemeen

Son en Breugel - De Japanse duizendknoop begint, net als iedere plant, klein en groeit uit tot een grote plant. De planten verspreiden zich vegetatief via wortelstokken en sommige varianten ook via zaden. In tegenstelling tot veel andere planten is deze van origine uit China, Taiwan en Korea afkomstige plant moeilijk te onderhouden en nog lastiger te bestrijden. De exotische plant groeit op verschillende locaties in Son en Breugel.

Redacteur: Emmy Grit
Fotograaf: Wil Feijen

De plant verspreidt zich vooral via wortel- en stengelfragmenten als deze niet zorgvuldig verwijderd worden bij een poging de plant weg te krijgen. Door de explosieve groei worden andere planten overwoekerd; de inheemse flora krijgt geen kans om goed te groeien, waardoor ook insecten en andere fauna in gevaar komen. Het is bekend dat deze plant een doorn in het oog is van veel gemeentes. Deze uitheemse plant moet ‘een kopje kleiner’ gemaakt worden en dat moet op de juiste manier gebeuren. De gemeente Son en Breugel heeft in kaart gebracht waar deze uitheemse plant groeit en zij roept inwoners op om locaties door te geven als zij een Japanse duizendknoop aantreffen. 

Lange adem
Dorpsgenoot Joep Thurlings is vele jaren biologiedocent geweest op het Lorentz Casimir Lyceum in Eindhoven en is gefascineerd door de Japanse duizendknoop. In zijn vorige woonplaats Eindhoven heeft hij vanaf een paar jaar geleden bij het Wasven in de omgeving van de A270 (Eindhoven - Helmond) met een aantal vrijwilligers de Japanse duizendknoop een kopje kleiner gemaakt. “Het is echt een kwestie van een lange adem. Eerst moeten de stengels gesnoeid worden en zorgvuldig afgevoerd. Als dat niet gebeurt, dan ben je verder van huis. Als een stukje stengel of wortel van zo’n plant ergens anders terechtkomt, dan groeit daar weer een nieuwe struik uit”, aldus de gepensioneerde biologiedocent. In het genoemde gebied hebben ze de uitheemse plant zo goed als uitgeroeid en hij is daar bijna niet meer waargenomen.

Wekelijks
Joep heeft het plan om dit in Son en Breugel ook op deze manier aan te pakken. “Natuurlijk met instemming en facilitering van de gemeente en met hulp van vrijwilligers. Het is een enorme klus en als we wekelijks aan de slag gaan, dan kunnen we Son en Breugel, net als het Wasven, ook bevrijden van deze plant. Vorige week stond nog in deze krant dat een elektriciteitshuisje omringd is door de Japanse duizendknoop. Hoe mooi zou het zijn als we met een aantal vrijwilligers het huisje maar ook andere locaties kunnen ontdoen van die plant”, licht Joep zijn plannen toe.

Voor de bloei begint
Joep geeft aan dat de planten in augustus/september bloeien en dat de zaden zich dan verspreiden over een groter gebied, met alle gevolgen van dien. “Om de schade te beperken zou het goed zijn om voordat de bloei begint de stengels al te snoeien en vervolgens regelmatig te snoeien, zodat de wortels uitgeput raken.” Joep ziet het helemaal zitten en hoopt dat de gemeente en wellicht het IVN hier ook heil in zien. “We zullen eens kijken wie de langste adem heeft, de Japanse duizendknoop of de mens. Als het aan mij ligt, wint de laatste!”, aldus Joep.

Gesprek
Joep heeft zijn plannen nog niet aan de gemeente doorgegeven. Wethouder Boersma laat in een reactie weten dat hij graag in gesprek gaat om zijn plannen te bespreken.