Gilbert (l) en Sarah (r) bij de vrachtwagen die volgeladen werd met goederen voor Limburgers
Gilbert (l) en Sarah (r) bij de vrachtwagen die volgeladen werd met goederen voor Limburgers Foto: Ellen

Hulp vanuit Son en Breugel voor Limburgers en Belgen

Algemeen Algemeen

Son en Breugel - Net als waarschijnlijk alle Nederlanders heeft Ellen (45), woonachtig in Son en Breugel, de beelden van de watersnoodramp in Limburg en België op televisie gezien en op de radio gehoord. En iedere keer kreeg Ellen een brok in haar keel als ze de beelden voorbij zag komen. Ze besloot in actie te komen; zondag 25 juli is ze met haar partner Gilbert van der Horst (45) met een grote, dichte aanhanger, gesponsord door de werkgever van Gilbert, met eten en goederen naar Kerkrade gegaan.

Redacteur: Emmy Grit

“Het was een impulsieve actie”, begint Ellen haar verhaal. “Ik was gordijnen aan het maken voor onze caravan, ons ‘tweede huis’. Opeens moest ik denken aan de mensen in Limburg en België die geen huis meer hebben, of die nog wel een huis hebben maar verder alles kwijt zijn, en dat raakte mij enorm.” Geld doneren op giro 777 kan iedereen doen, maar Ellen wilde meer doen. Ze heeft op internet gezocht en kwam terecht op de Facebookpagina ‘Hulp gezocht/aangeboden na watersnood Limburg’, waar vele hulpvragen vermeld stonden.

Handen uit de mouwen steken
Ellen las allerlei berichten op die pagina en ze heeft vervolgens contact opgenomen met Marianne Weihrauch, die al actief was met hulp bieden: “Vanaf het begin zorgt ze al voor warme maaltijden voor de mensen die het hard nodig hebben. Ik heb echt respect voor deze mensen. Zij heeft ook contact met andere organisaties die hulp bieden aan de inwoners van de getroffen gebieden.” Marianne wist te vertellen dat er op dit moment een grote behoefte is aan vrijwilligers, mensen die hun handen uit de mouwen willen steken met opruimen, maar ook aan mensen die helpen met het bereiden van maaltijden. ”Ze vroeg of we in het weekend wilden komen helpen, waarop ik spontaan heb geantwoord dat dat goed was. Niet het weekend naar de camping om te relaxen, maar de handen uit de mouwen steken”, vervolgt Ellen.

Hulpvraag uitgezet
Vervolgens heeft Ellen op haar eigen Facebookpagina een hulpvraag uitgezet, waarop ze aangaf dat ze naar Limburg zou gaan om hulp te bieden. Van een aantal vrienden, bekenden en ondernemers heeft Ellen goederen meegekregen of bericht gekregen dat ze daar nog goederen mag komen ophalen. Ellen: “Via de beheerder van de webpagina ‘S.O.S Limburg in nood’ werd ik gevraagd om bij Sarah Diederen, een andere vrijwilliger, spullen op te halen die ze had ingezameld. Omdat we toch de dichte aanhanger bij ons hadden, zijn wij er op de heenweg langsgereden en hebben alles ingepakt, zodat dit ook weer uitgedeeld kon worden.”

Indruk gemaakt

Eenmaal ter plaatse zijn Ellen en Gilbert gaan helpen met het bereiden van maaltijden die later werden weggebracht naar mensen die zelf thuis niet meer kunnen koken en ook hun huis niet meer uit kunnen of durven wegens de plunderingen. “Het was echt schrikken toen wij het rampgebied inreden. Je kunt het je niet voorstellen, maar het is echt verschrikkelijk. Het heeft diepe indruk op ons gemaakt. Toen we zondagnacht thuiskwamen, liepen de tranen over onze wangen. De mensen die een maaltijd en schoonmaakspullen kregen, waren erg blij met de hulp en het feit dat iemand aan hen denkt. Het geeft hun ook een beetje hoop en het doet dan extra goed dat je daar je hulp aanbiedt.”

Vrijwilligers en goederen
Ellen heeft met eigen ogen gezien dat er erg veel behoefte is aan vrijwilligers, maar ook aan werkhandschoenen, overalls, bezems en schoonmaakmiddelen. Verder is er een grote vraag naar persoonlijke verzorgingsmiddelen zoals maandverband, tampons, pleisters en toiletpapier. “De hulpvraag wisselt steeds. Zo las ik afgelopen weekend dat er veel behoefte is aan bbq’s, gasstelletjes en gasflessen die ze kunnen gebruiken om te koken, maar ook verlengsnoeren, gereedschap en zaklantaarns”, aldus Ellen.

Samen sterk
Ellen en Gilbert weten nu al dat het niet bij deze ene keer blijft. Zij zullen vaker naar Limburg rijden om daar hun hulp aan te bieden: “Ik hoop dat meerdere mensen dit gaan doen. Als we onze krachten bundelen, dan kunnen we veel werk verzetten. Ik raad eenieder aan die zich geroepen voelt om te helpen zijn of haar hulpaanbod op genoemde Facebookpagina te zetten. Ik ben helaas niet bij machte om dit te gaan coördineren vanuit Son en Breugel. Dit is enorm veel werk en zal goed gedaan moeten worden, maar wij staan open voor suggesties en ideeën om alle hulp vanuit ons mooie dorp te bundelen voor onze medemensen in Limburg en in België. Ik weet zeker dat er veel meer mensen zijn in ons dorp zoals wij die graag hun steentje willen bijdragen, maar niet weten hoe. Ik zeg: gewoon doen!”

Maaltijden maken
Vanaf 3 augustus gaat Ellen iedere dinsdag maaltijden maken voor de gedupeerde mensen die zelf geen mogelijkheid hebben om te koken. Wil jij Ellen helpen? Doneer dan producten zoals fruit, eieren, vlees, beleg, boter, soepgroente, pakjes bouillon, paprika, uien, wortels, radijs, sla, komkommers, tomaten, brood, aardappels, rijst, pasta. Alles is welkom zolang er maar een gezonde maaltijd van gemaakt kan worden. Let wel op de houdbaarheidsdatum.

Heeft u producten, laat het dan weten op 06-23356814, dan krijgt u het adres waar u de producten op maandag van 10.00 uur tot dinsdag 15.00 uur kunt afgeven. In verband met haar werkzaamheden kan het zijn dat Ellen niet op kan nemen; stuur dan even een berichtje, dan neemt Ellen daarna contact met u op.