De tafels op het terras bij de Piet Heinlaan waren goed gevuld
De tafels op het terras bij de Piet Heinlaan waren goed gevuld Foto: Wil Feijen

Koffie en thee in de buitenlucht op ‘Zomers Buurtterras’

Algemeen Activiteit

Son en Breugel - Bijna twintig dorpsgenoten namen donderdag 22 juli in de ochtend plaats op het ‘Zomers Buurtterras’ dat als pop-upterras was neergezet bij de volière aan de Piet Heinlaan en iets minder dan dertig inwoners kwamen ’s middags naar het tijdelijke terras op de parkeerplaats bij de Vijverberg aan de Rembrandtstraat. Initiatiefneemsters Gerda Ural en Evelyn Kreukniet zorgden, met hulp van een aantal vrijwilligsters, dat de buurtgenoten voorzien werden van een kopje koffie of thee met daarbij iets lekkers.

Redacteur: Emmy Grit
Fotograaf: Wil Feijen

Afgelopen anderhalf jaar zijn veel activiteiten door het coronavirus niet doorgegaan, waardoor ook veel contacten op een laag pitje kwamen te staan. Het Zomers Buurtterras is een initiatief van beide dames en wordt omarmd door SonenBreugelVerbindt en is georganiseerd om (alleenstaande) ouderen de mogelijkheid te geven om elkaar weer te ontmoeten. “Op het pop-upterras in de buitenlucht konden ze elkaar weer zien en onder het genot van een kop koffie of thee, met iets lekkers erbij, werd er volop gebuurt”, aldus de initiatiefneemsters. 

Elkaar ontmoeten
Ook wethouder Jos de Bruin schoof even aan. Zowel bij de volière als bij de Vijverberg maakte hij een praatje met een aantal aanwezigen. De gemeente juicht dit soort initiatieven toe en heeft het Zomers Buurtterras financieel gesteund in de vorm van een subsidie. “Het pop-upterras is een activiteit die de mogelijkheid biedt om elkaar te ontmoeten en ondersteunt tevens het bestrijden van eenzaamheid”, aldus de wethouder.

Aangeschoven
Een buurtbewoner had in DeMooiSonenBreugelKrant van twee weken geleden gelezen dat Gerda en Evelyn dit idee hadden bedacht en kwam spontaan even langs: “Ik was aan de wandel en zag het terras, dus ik ben ook even aangeschoven. Nee, ik ben geen alleenstaande, maar vind het wel leuk om onder de mensen te zijn.” Een andere buurtbewoner vindt het jammer dat er niet meer mensen gebruik maken van dit soort leuke initiatieven: “Er wordt echt genoeg georganiseerd voor deze doelgroep, maar de mensen moeten wel uit hun huis komen om onder de mensen te komen.” Als gastvrouw van de koffieochtenden in Breugel, die elke vrijdagochtend in de Boerderij in Breugel worden georganiseerd, hoopt ze dat er meerdere buurtgenoten de volgende keer deelnemen. “Ik hoop dat dit soort activiteiten nog vaker worden gehouden.”

Tevreden
Gerda en Evelyn kijken met een zeer tevreden gevoel terug op ‘hun’ eerste Zomers Buurtterras. Mede dankzij het beschikbaar stellen van tafels, stoelen en servies door het Vestzaktheater, en het gebakje dat gesponsord is door de HEMA, konden zij dit organiseren. “Het is echt een zorgeloos uitje geworden voor de ouderen, en daar hadden wij ook op gehoopt. Wie weet krijgt dit nog een vervolg in het najaar, of volgend jaar zomer”, aldus Evelyn.

Veel buurtgenoten schoven aan op het buurtterras op de parkeerplaats bij de Vijverberg