Herman geniet volop in de gewonnen snoezeltent
Herman geniet volop in de gewonnen snoezeltent Foto: Wil Feijen

Snoezelen waar je maar wilt op Zonhove dankzij mobiele snoezeltent

Algemeen Zorg

Son en Breugel - De bewoners van Zonhove met een (ernstige) meervoudige en/of lichamelijke beperking hebben de beschikking over een snoezelruimte: een aparte ruimte op het terrein waar ze door middel van licht, geluid en beweging kunnen snoezelen. Snoezelen valt onder de belevingsgerichte manier van zorg verlenen; het geeft ontspanning, angst en onrust nemen af en het gaat verveling tegen.

Redacteur: Adrie Neervoort
Fotograaf: Wil Feijen

Door de aankomende sloop en nieuwbouw van Zonhove is straks de huidige snoezelruimte tijdelijk niet beschikbaar. Voor Carla den Otter, consulent recreatie en welzijn, was dat één van de redenen om mee te doen met een wedstrijd van CZ Zorgkantoor, waarbij een mobiele snoezeltent kon worden gewonnen. CZ Zorgkantoor wilde in de coronatijd iets extra’s doen voor de gehandicaptenzorg-organisaties in Brabant en schreef een wedstrijd uit. De opdracht was om op een creatieve manier duidelijk te maken waarom de snoezeltent het beste tot zijn recht komt bij de bewuste gebruiker.

Een van de winnaars
Zonhove bleek door de inzending van Carl den Otter een van de winnaars van een snoezeltent. Carla had gekozen voor het thema bos, een thema dat logischerwijze goed past bij de omgeving van Zonhove. Vrijdag 23 juli werd de mobiele snoelzeltent officieel in gebruik genomen door Herman Buskens van Brink 20-22 op Zonhove.

Echt buitenmens
Herman is volgens zijn begeleider Wilma Gremmen een echt buitenmens: “Hij geniet van de natuur en wat hij allemaal ziet als hij buiten is, en met de snoezeltent halen wij buiten naar binnen voor hem.” Herman geniet zichtbaar en hoorbaar van de geluiden van het bos en de interactie met de ledverlichting die hij door de snoezeltent ervaart.

In eigen woonruimte
De voordelen van de snoezeltent zijn het kleine formaat, het lage gewicht en de snelheid waarmee hij geactiveerd kan worden. Zo kan hij door heel veel bewoners gewoon in de eigen woonruimte worden gebruikt en is het een prima alternatief voor de vaste snoezelruimte als je er om wat voor reden dan ook even geen gebruik van kunt maken.