Nog steeds geen antwoord of natuurstenen trottoirbanden opgeruwd worden of vervangen worden door betonnen stoepranden
Nog steeds geen antwoord of natuurstenen trottoirbanden opgeruwd worden of vervangen worden door betonnen stoepranden Foto: MooiSonenBreugel

Veel vragen bleven onbeantwoord

Algemeen Politiek

Son en Breugel - Opnieuw stond het onderwerp ‘grijze natuurstenen trottoirs’ als beeldvormende vergadering op de agenda tijdens de online Politieke Avond. Twee weken geleden werd deze ook al gehouden, maar door technische problemen kon de presentatie van expert Bert Verstraate van Natuursteen Inter Advies niet door iedereen goed gevolgd worden, waardoor besloten werd om donderdag 22 juli de presentatie opnieuw te houden. Ook sloot dorpsgenoot Ton Nagtzaam, wiens vrouw een paar weken geleden is gevallen met ernstig letsel als gevolg, zich weer aan bij deze vergadering.

Redacteur: Emmy Grit

Bert Verstraate lichtte de resultaten van het onderzoek toe en gaf aan dat er op verschillende plekken in Son en Breugel testen zijn uitgevoerd. Met een machine is tien jaar gebruik nagebootst en het resultaat was dat aan de norm voldaan wordt en het geheel binnen de gestelde eisen ligt. Wel bleek uit het onderzoek dat de natuurstenen op- en afritten door wringende autobanden veel gladder worden dan plekken waar geen autoverkeer overheen rijdt. Over het vervangen van de natuurstenen trottoirs door beton had de expert zijn bedenkingen; beton kan na verloop van tijd ook glad worden. 

Vragen onbeantwoord
Na de eerste vragenronde bleven er nog veel vragen onbeantwoord, zoals de vraag over het aantal jaren dat de leverancier garantie kan geven. Enkele raadsleden, waaronder Remco Heeren (DorpsVisie), Elly Brocken (Dorpsbelang) en Mireille Bonnier (CDA) hadden nog meer vragen en wilden die schriftelijk stellen, zodat de volgende stap in het proces gemaakt kon worden: de oordeelvormende vergadering. Toch kwam het niet zover.

Eenzijdige presentatie
Voordat de voorzitter tot de eindconclusie kwam, kreeg Ton Nagtzaam nogmaals het woord. Hij gaf aan dat hij het een eenzijdige presentatie vond, waarbij de expert voorstander is om de natuurstenen trottoirs te voorzien van een tweecomponentencoating. Het zou beter zijn om ook een andere partij uit te nodigen die de voor- en nadelen van betonnen stoepranden kan komen toelichten. Ton uitte zijn zorgen over het aansprakelijk stellen van de leverancier in het geval het coaten niet voldoende oplevert en zich opnieuw valpartijen voordoen, met (ernstig) letsel tot gevolg. Die zorg werd door meerdere raadsleden gedeeld.

Raadplegen specialisten
De voorzitter van de vergadering trok de conclusie dat er opnieuw een beeldvormende sessie ingepland moet worden, waarbij hij zo spoedig mogelijk van de raadsleden wil horen welke specialisten en/of betrokkenen nog geraadpleegd moeten worden alvorens besloten wordt om over te gaan naar de oordeelvormende vergadering.

Beslissing vooruitgeschoven
Wethouder Boersma kon zich vinden in het besluit van de vergadering: “We moeten eerst alle feiten op tafel krijgen en daarna keuzes maken in een oordeelvormende vergadering.” Opnieuw wordt de beslissing vooruitgeschoven en wordt dit onderwerp op de agenda van de Politieke Avond gezet. Tot die tijd blijven in ieder geval de waarschuwingsborden, die door de gemeente op en rond het 17 Septemberplein zijn neergezet, van kracht.

Wethouder Boersma (archieffoto)