Een voorbeeld van tiny houses
Een voorbeeld van tiny houses Foto: ©Luck Dankers / Go Tiny Live Free

Burgerparticipatie maakt de kloof tussen burger en politiek steeds groter

Algemeen gemeente

Son en Breugel - De politiek in Son en Breugel is duidelijk nog niet gewend om te werken met burgerparticipatie. Dat bleek donderdag 22 juli maar weer eens tijdens de presentatie van een plan om 25 zogenaamde tiny houses te gaan bouwen aan de Bijenlaan, op zowel privé grond als gemeentegrond.

Redacteur: Adrie Neervoort

Terwijl de wethouder en zijn ambtenaren samen met de initiatiefnemers de familie Smits hun plan al vorm aan het geven waren, kwamen enkele omwonenden tijdens de politieke avond onverwachts in opstand.

Informatie en voorbeelden
Na een duidelijke presentatie met veel informatie en voorbeelden van de mogelijke woonvormen en daarbij uitleg over het waarom van dit plan, was het wachten op applaus dat niet kwam. De buurtbewoners die de moeite hadden genomen om actief deel te nemen aan de digitale presentatie en dus de mogelijkheid hadden om hun mening te geven, maakten duidelijk dat wat hun betreft de tiny houses er niet kwamen. Argumenten als slechte communicatie, verkeersoverlast, niet gehoord worden, een plan dat niet past in de huidige woonwijk, leken zo uit eerdere discussies over nieuwbouwprojecten in de gemeente te komen.

Microfoon stond nog aan
Waarschijnlijk was er verbazing bij de initiatiefnemers over de felheid van de tegenstanders, maar zeker bij een van de aanwezige ambtenaren die de volgende opmerking maakte: “Wat een troosteloze bevolking hebben wij.” Hij dacht dat zijn microfoon in de livestream uit stond.

Niet verwacht
Hiermee gaf hij onhandig uiting aan zijn teleurstelling over de reactie van omwonenden, die hij niet had verwacht. Maar hij begreep ook wel, als ambtenaar verantwoordelijk voor de woningbouw, dat de huidige woningnood niet alleen groot is, maar ook bijna niet op te lossen is, en hij zag in dit plan een sprankje hoop voor een oplossing als het verder uitgerold zou kunnen worden.

Oplossing
Het was goed dat omwonenden hun mening gaven, maar wat ontbrak was het vinden van een oplossing in de discussie, want als er een probleem is en je vindt de oplossing niet acceptabel, dan moet je een idee hebben hoe je het probleem wel op kunt lossen.

Woningzoekenden
De woningzoekenden, van wie er velen zijn uit de gemeente Son en Breugel, waren niet aanwezig bij de informatieve bijeenkomst. Het is dan ook jammer dat als het gesprek over de woningzoekenden gaat, zij niet deelnemen aan de discussie. Misschien dat zij zich in Son en Breugel net als werknemers moeten verenigingen en zich zo laten horen in de discussie over de 13 uitbreidingslocaties in Son en Breugel. Burgerparticipatie moet breed zijn en niet alleen door omwonenden, die dus al een huis hebben, gehanteerd worden. De woningzoekenden vormen immers het onderwerp van de discussie.