In de openbare ruimte mag lachgas niet meer gebruikt worden
In de openbare ruimte mag lachgas niet meer gebruikt worden Foto: Ingezonden

Gebruik lachgas in Son en Breugel verboden

Algemeen gemeente

Son en Breugel - In Son en Breugel is het vanaf donderdag 29 juli verboden om lachgas te gebruiken in de openbare ruimte. Mensen die het verbod overtreden kunnen een boete krijgen.

De verkoop en het gebruik van lachgas neemt toe. Uit een risicobeoordeling door het Coördinatiepunt Assessment en Monitoring nieuwe drugs blijkt dat gebruikers van lachgas grote gezondheidsrisico’s lopen. Daarnaast zorgt het gebruik van lachgas voor hinder en overlast in Son en Breugel. Zo worden er regelmatig op allerlei plekken gebruikte patronen aangetroffen of ontstaat (geluids)overlast doordat gebruikers zich luidruchtig gedragen.

Wijziging APV
Om BOA’s en politie de mogelijkheid te geven handhavend op te treden tegen gebruik van lachgas in de openbare ruimte, is artikel 2.79 van de Algemene Plaatselijke Verordening (APV) gewijzigd. Deze luidt nu: ‘Het is verboden op of aan de weg, op een andere openbare plaats of in een voor publiek toegankelijk gebouw middelen als bedoeld in de artikelen 2 of 3 van de Opiumwet of daarop gelijkende waar te gebruiken, toe te dienen, dan wel voorbereidingen daartoe te verrichten of ten behoeve van dat gebruik voorwerpen of stoffen voorhanden te hebben.’

Vorig jaar augustus is er nog onderzoek gedaan in Son en Breugel naar het gebruik van lachgas.