Afbeelding
Foto: Wil Feijen

Column Judith: Geluksdag

Algemeen Column

Son en Breugel - Ook verpleeghuizen hebben wel eens te maken met technische storingen. Afgelopen week hadden we geen warm water, bijvoorbeeld. Niet handig als je je net verheugd hebt op een dag die begint met een frisse douche. Haar teleurstelling steekt ze niet onder stoelen of banken. Helaas kan ik hierin niets voor haar betekenen.

Ze verschuift haar plan noodgedwongen naar een later moment. Vandaag dus! Voordat ik haar wakker maak, controleer ik of de warmwaterkraan doet wat-ie moet doen en warempel, daar lijkt het inderdaad op.

Ik loop haar kamer binnen en vertel haar dat vandaag haar geluksdag is. Ik wacht tot ze goed wakker is en begeleid haar naar de douche. Nog voordat de eerste stralen haar lichaam raken, zie ik haar genieten. Het warme, krachtige water op haar rug spoelt haar zorgen van haar af.

Als ik haar haren was, krijgt ze er een heerlijke hoofdhuidmassage bij. Nadat ze helemaal gewassen, afgespoeld en afgedroogd is, smeer ik haar armen en benen in met voedende amandelolie en pak haar voeten een moment in met handdoeken. Het geeft haar een heel geborgen gevoel. Ik zie haar doezelen.

Ze voelt zich weer mens, even niet ziek zijn of revalideren. Vandaag neem ik wat dingen van haar over, zodat ze kan rusten en genieten en zich kan opladen voor de dag van morgen. Dan gaat ze zelf weer aan de slag… op weg naar herstel… het doucht tenslotte nergens zo fijn als thuis.