Een serenade voor pater Pushpa
Een serenade voor pater Pushpa Foto: ©Tonnie Donkers

Sfeervol afscheid pater Pushpa

Algemeen Religie

Op de afscheidsviering van pater Pushpa op zondag 1 augustus op Hoeve Strobol in Nijnsel waren zo’n kleine driehonderd belangstellenden gekomen. De immer gastvrije Bert en Annie Verbakel hadden, zoals altijd, alles weer tot in de puntjes geregeld. Pater Pushpa was de hoofdcelebrant, geassisteerd door kapelaan Bryan van de Mortel en tot veler verrassing pastoor Paul Rens die aan het altaar zijn opwachting maakte, nauwlettend in de gaten gehouden door zijn trouwe en alerte secondant Jacques Coolen.

Henk van Eijndhoven heette namens de Hoeve de talrijke aanwezigen welkom en toonde zich verheugd dat, ondanks het gemis van het Oogstdankfeest toch een Oogstdankviering gevierd werd. Vervolgens nam het gelegenheidskoor het heft in handen dat liederen had ingestudeerd die met eten en drinken te maken hadden, producten van de oogst. Het gilde roerde de trom en zwaaide het vaandel.

Pater Pushpa die op 23 augustus naar India terugkeert, benadrukte nogmaals zijn dankbaarheid voor zijn elfjarige periode dat hij in Nederland actief mocht zijn. Het grootste deel daarvan in de Heilige Oda parochie in Sint-Oedenrode en Son en Breugel. Ook in Breugel voelde hij zich heel erg thuis.

‘De oogst levert voedsel op, maar laten we ook vooral elkaar tot voedsel dienen’, luidde zijn betoog. Onze Schepper regelt veel zaken die we zelf niet kunnen en vaak ten onrechte vanzelfsprekend vinden, maar hij rekent er wel op dat we naar elkaar blijven omkijken, met name naar hen die zelden worden gezien. Die zelf graag gezien willen worden doppen hun eigen boontjes wel. En zo is de cirkel van de oogst weer rond.

De pastores gingen zelf ‘op pad’ om de communie uit te reiken om zo weinig mogelijk bewegingen te veroorzaken. Het Sint-Joris gilde was inmiddels warm gedraaid en bracht na afloop nog een serenade voor de pater, een serenade met een gouden randje omdat er ook nog een fraaie cheque tevoorschijn kwam. Velen maakten van de gelegenheid gebruik om na de viering hem nog even persoonlijk moed in te spreken of een persoonlijke herinnering te delen.

Voor hen die nog niet in de gelegenheid waren om een donatie te doen, wordt de mogelijk gegeven om een donatie over te maken op het rekeningnummer van de parochie: NL08 RABO 0305 3651 26, onder vermelding van ‘afscheid pater Pushpa’. Het geld wordt optimaal besteed want zijn familie heeft het al niet al te breed en ook zijn nieuwe parochianen zijn niet bepaald met een gouden lepel in hun mond geboren. Er is toch niets mooier dan wat van je eigen rijke oogst weg te schenken aan hen die buiten hun schuld nooit kunnen oogsten?