Op de voorgrond Martin en Bennet van Duren, op de achtergrond het bestuur van HTC Son Tennis, v.l.n.r Tanja Vermaas, Patrick Meulendijks en Robert ten Broeke
Op de voorgrond Martin en Bennet van Duren, op de achtergrond het bestuur van HTC Son Tennis, v.l.n.r Tanja Vermaas, Patrick Meulendijks en Robert ten Broeke Foto: Wil Feijen

Binnenhal HTC Son Tennis wordt padelhal met vier padelbanen

Algemeen sport

Er gaat iets veranderen bij HTC Son Tennis; niet alleen hun naam krijgt een toevoeging, maar ook de binnenhal van de tennisvereniging krijgt een nieuwe bestemming. Woensdag 4 augustus ondertekenen het bestuur van HTC en Martin van Duren een overeenkomst dat Martin de tennishal voor een periode van 10 jaar huurt van HTC Son Tennis. De hal wordt omgetoverd tot een padelhal met vier padelbanen. Een padelbaan is een soort kleine tennisbaan, omringd door glazen wanden.

Redacteur: Emmy Grit
Fotograaf: Wil Feijen

Martin maakte ruim vijftien jaar geleden voor het eerst kennis met deze toen nog onbekende nieuwe sport, die overgewaaid is uit Mexico en Spanje. Martin is twintig jaar jeugdtrainer geweest bij PSV en was vaak te vinden op sportcomplex De Herdgang. “Toen Guus Hiddink trainer werd bij PSV, heeft hij op De Herdgang een padelbaan aan laten leggen. Op dat moment wist ik nog niets van padellen en hoe het spel in zijn werk ging. Wat ik wel zag was dat het iets van tennis weg had, maar dan toch net iets anders.” Naast het voetballen waren Martin en zijn beide zoons fervente tennissers en het was zijn jongste zoon die tien jaar geleden aangaf dat hij wilde stoppen met tennissen en wilde beginnen met padellen. “Het is op dat moment bij het idee gebleven, maar het liet mij toch niet los en drie jaar geleden maakte ik voor het eerst echt kennis met deze fantastische sport, eerst in Helmond, later in Eindhoven, en nadat ik de smaak te pakken had, ben ik in Best lid geworden van de padelvereniging.”

Nieuwe uitdaging
Bennet, zijn oudste zoon, is inmiddels ook besmet geraakt met het padelvirus: “Ik heb het gevoel dat veel tennissers een nieuwe uitdaging zoeken en dat vinden ze in deze nieuwe sport.” Zowel Bennet als zijn vader zijn zich gaan specialiseren in padel en hebben trainerscursussen gevolgd om lessen te mogen geven. Het bleef daar niet bij; ze wilden meer en gingen op zoek naar een geschikte tennishal voor hun padelbanen. “Dat was nog niet zo eenvoudig”, gaat Martin verder, “er zijn niet veel echte tennishallen in de regio Eindhoven. Doordat ik ook regelmatig aan tennistoernooien bij HTC heb deelgenomen, wist ik van het bestaan van hun mooie hal, en zo is het ‘padelballetje’ gaan rollen”, lacht Martin.

Kostenplaatje
Ongeveer anderhalf jaar geleden hebben de eerste gesprekken plaatsgevonden tussen het bestuur van HTC en Martin en hebben ze gekeken naar de mogelijkheden. Robert ten Broeke, voorzitter van HTC Son Tennis: “Wij hebben de hal nu tien jaar in ons bezit, en van oktober tot en met april wordt de binnenhal door tennissers gehuurd, maar wij zagen de afgelopen jaren deze uren steeds meer teruglopen; veel tennissers geven de voorkeur aan de buitenbanen.” Het bestuur heeft in kaart gebracht hoe zij de hal rendabel konden maken en de gemaakte investeringen hebben niet geleid tot het gewenste resultaat. Patrick Meulendijks, penningmeester van HTC Son Tennis: “Ondanks dat we tijdens de coronaperiode meer leden hebben mogen verwelkomen bij onze vereniging, bleef de hal vaak leegstaan. We hebben allerlei scenario’s de revue laten passeren om de hal zo rendabel mogelijk te maken; vandaar dat we een samenwerking met Martin en Bennet zijn aangegaan.”

Tennisbond
Padel en tennis kunnen heel goed bij een vereniging ondergebracht worden; ze vallen beide onder de Koninklijke Nederlandse Lawn Tennis Bond (KNLTB). Martin en Bennet huren de hele hal dus van HTC Son Tennis, en gaan daar vier padelbanen aanleggen die voldoen aan de richtlijnen van de KNLTB, zodat ze zowel nationale als internationale wedstrijden mogen organiseren. “Dat is wel onze droom, om de Europese kampioenschappen padel naar Son en Breugel te halen”, aldus Martin en Bennet. Beide hebben ambitieuze plannen; ze hebben inmiddels de Van Duren Padel Academy opgericht voor 8- tot en met 14-jarigen opgericht, waar ouderen ook zeker welkom zijn. “Padel kun je zien als een kruising tussen tennis en schaken: met een racket sla je de bal richting de tegenstander, waarbij je gebruik mag maken van de glazen kooi, maar je moet ook vooruitdenken in je spel en je tegenstander een stap voor zijn, net als bij het schaken”, legt Bennet uit. “Padel speel je met vier personen, het is technisch niet zo moeilijk als tennissen, minder blessuregevoelig en geschikt voor jong en oud. Nog een voordeel: je kunt er geen tennisarm van krijgen”, lacht Martin.

Aanwinst Son en Breugel
Patrick: “We zien de komst van de padelbanen als een aanwinst voor HTC Son Tennis, maar zeker ook voor Son en Breugel. We kunnen de club samen groter maken en we kunnen een nieuwe, uitdagende sport aanbieden; een win-winsituatie voor beiden.” Martin vult aan: “We moeten eerst ervoor zorgen dat de padelbanen geleverd worden. Ze zijn inmiddels besteld, maar door materiaaltekort is de levertijd opgelopen van acht naar zestien weken. We hopen dat we in november open kunnen”, aldus Martin.

Ruim sportaanbod
Sportwethouder Jos de Bruin die iedere sport een warm hart toedraagt, vindt het mooi dat Son en Breugel binnenkort over een van de weinige indoor padelbanen beschikt. “Met de komst van de padelbanen wordt het ruime sportaanbod in Son en Breugel, en specifiek op sportpark De Gentiaan, nog verder verbreed. Tevens wordt met een meerjarig huurcontract de zorg omtrent de exploitatie van de tennishal weggenomen”, aldus de wethouder. Hij wenst de nieuwe exploitanten veel succes toe en hoopt dat zij nog dit jaar van start kunnen gaan met de verhuur van de padelbanen.

Naamswijziging
Als de padelbanen in gebruik worden genomen, zal ook de naam van de tennisvereniging veranderd worden. “We voegen dan ‘padel’ toe aan onze naam. De nieuwe naam wordt: HTC Son Tennis en Padel”, aldus de voorzitter van de tennisvereniging.

Mocht je al informatie willen over deze nieuwe sport, dan kun je contact opnemen met Bennet via bennet_tennis@hotmail.com.