Afbeelding
Foto: MooiSonenBreugel

Ga veilig op reis

Algemeen Algemeen

Son en Breugel - Nederland heeft vanaf 27 juli de aanpak van de reisadviezen voor landen binnen de Europese Unie veranderd, waardoor landen binnen de EU en de landen Andorra, IJsland, Liechtenstein, Monaco, Noorwegen, San Marino, Vaticaanstad en Zwitserland groen of geel zijn geworden. U kunt naar deze landen reizen, maar reizen blijft een risico.

Het land van uw reisbestemming kan nog steeds eisen stellen, zoals bijvoorbeeld een negatieve testuitslag. Check regelmatig voor de inreisregels per land www.wijsopreis.nl of download de Reisapp. Houd u tijdens de vakantie aan de algemene coronaregels en de coronaregels van het land waar u bent. Als er een gevaarlijke virusvariant uitbreekt, dan gaat een land op oranje.

Vanuit het buitenland naar Nederland
Vanaf 8 augustus gelden er nieuwe regels voor reizigers die vanuit een geel land Nederland inreizen. Reizigers vanaf 12 jaar hebben een coronabewijs (vaccinatiebewijs, herstelbewijs of testbewijs) nodig. Door te testen bij terugkeer kan Nederland een mogelijke opleving van het virus dempen.

Testen in het buitenland
U kunt zich in uw vakantieland laten testen op corona. Een PCR-test mag maximaal 48 uur voor vertrek zijn afgenomen. Een antigeen-test mag maximaal 24 uur oud zijn. Reizigers kunnen gecontroleerd worden. Wie geen coronabewijs heeft, kan een boete krijgen van 95 euro.

Testen na aankomst in Nederland

Voor iedereen die naar Nederland komt uit het buitenland is het advies: test uzelf. Ook na vaccinatie of als u corona hebt gehad, kunt u het virus namelijk nog bij u dragen en anderen besmetten. Komt u uit een land met een geel reisadvies, en bent u nog niet volledig gevaccineerd of bent u hersteld van corona? Dan krijgt u het dringende advies om op dag 2 en dag 5 na aankomst een gratis coronatest te doen bij de GGD. Ook als u geen klachten heeft, kunt u het virus bij u dragen en anderen besmetten.

Reizen buiten Europa
Bekijk voor vertrek de regels in het reisadvies en houd er rekening mee dat u bij een (terug)reis naar Nederland moet voldoen aan de regels voor Nederland inreizen.

Maatregelen per land
Kijk op www.nederlandwereldwijd.nl ‘reizen/reisadviezen’ wat u moet regelen voor uw reis, welke maatregelen er zijn in het land waar u naartoe gaat en welke maatregelen er zijn als u weer terugreist naar Nederland. Sommige landen vragen om extra verklaringen of ingevulde formulieren. Neem geprinte exemplaren van uw coronabewijzen en andere documenten mee.

Digitaal coronabewijs
In de CoronaCheck-app en op CoronaCheck.nl kunt u een coronabewijs maken. Zoals een vaccinatiebewijs, herstelbewijs of testbewijs. De CoronaCheck-app is ontwikkeld voor gebruik binnen Europa. Landen buiten Europa kunnen hun eigen eisen stellen. Kijk in het reisadvies wat de regels zijn op uw bestemming en welke eisen gelden voor het coronabewijs. Vaccinatiebewijs: papieren bewijs via CoronaCheck of geel boekje. Terugreizen uit een land buiten Europa: u moet een testbewijs of vaccinatiebewijs tonen als u terugkomt uit een land buiten Europa. Dit is ook verplicht als u uit een veilig land komt.

Dit is de informatie die op 4 augustus van kracht was. Kijk voor het laatste nieuws en meer informatie op www.rivm.nl ‘reizen en vakantie’.

Het team van DeMooiSonenBreugelKrant wenst u een fijne vakantie toe.