Aantal misdrijven per 1000 inwoners
Aantal misdrijven per 1000 inwoners Foto: MooiSonenBreugel

Daling aantal misdrijven, maar forse toename valsheidsmisdrijven

Algemeen Algemeen

Son en Breugel - In Nederland zijn er in 2020 ruim 800.000 misdrijven gepleegd; dat blijkt uit cijfers van het CBS en een onderzoek van de politie en onderzoeksbureau Beursgids.com. Recentelijk hebben zij de cijfers bekendgemaakt over criminaliteit in Nederland, weergegeven per provincie en uitgesplitst per gemeente. Dat roept de vraag op hoe veilig Son en Breugel is: welke misdrijven worden veel in de gemeente gepleegd en hoe verhoudt Son en Breugel zich tot de omliggende gemeenten. In dit landelijke onderzoek is gekeken naar de cijfers van alle gemeenten en zijn alle bijzonderheden in kaart gebracht.

Redacteur: Arjen Strik

Gemeenten met de grootste procentuele daling van het aantal misdrijven komen voornamelijk uit Friesland. Ook Overijssel doet het goed in het onderzoek: in de top 10 van alle gemeenten komen acht gemeenten uit deze provincie voor met het laagste aantal misdrijven per 1000 inwoners.

Computervredebreuk
Het aantal geregistreerde misdrijven is sinds 2010 gedaald van 1.200.825 naar 808.030 in 2020; dat is een daling van 32,7%. Diefstal en inbraak zijn zelfs met 50,7% gedaald sinds 2010, maar toch blijven diefstal en inbraak nog steeds de meest voorkomende vormen van criminaliteit in Nederland. Wat verder opvalt in het onderzoek is dat computervredebreuk het meest gestegen misdrijf is. Deze vorm van criminaliteit is sinds 2010 gestegen met 939%. Opmerkelijk is dat het in 2019 ongeveer 5000 keer is geregistreerd en in 2020 ruim 11.000 keer.

Hoe staat Son en Breugel ervoor

Het totaal aantal misdrijven in 2020 gepleegd in Son en Breugel bedraagt 610. Volgens de politie kwamen vermogensmisdrijven het meeste voor, op de tweede plaats verduistering en inbraak, gevolgd door diefstal en vernieling. Son en Breugel volgt de landelijke trend als het gaat om het aantal valsheidsmisdrijven; ook in Son en Breugel is een toename van dit soort misdrijven te zien. In de afgelopen tien jaar zijn er, omgerekend naar 1000 inwoners, wel minder misdrijven in Son en Breugel gepleegd.

Vergelijking met ‘de buren’
Son en Breugel scoort qua misdaad niet afwijkend van de omliggende dorpsgemeenten. Eindhoven, als stedelijk gebied, staat landelijk op de vijfde plaats en heeft bijna de helft meer criminaliteit dan de omliggende dorpsgemeenten. De gemeente Son en Breugel kan tevreden zijn, maar waakzaamheid van de gewone burger blijft essentieel. Het gaat hier om vormen van burgerparticipatie, zoals buurtwachten en WhatsApp-groepen, maar ook deelnemers aan bijvoorbeeld Burgernet die ‘op afroep’ informatie aan de politie verschaffen. Wees alert en bel bij onraad 112.

Klik hier om het volledige onderzoek te lezen.