Stuw Buulder-Aa-Aasdonken
Stuw Buulder-Aa-Aasdonken Foto: ©Waterschap De Dommel

Een ingebouwde computer voor 52 stuwen

Algemeen Algemeen

Son en Breugel / regio - Vanaf deze week krijgen 52 stuwen in het Dommelgebied een ingebouwde computer. Dit wordt ook wel het automatiseren van stuwen genoemd. Door de ingebouwde computer kunnen stuwen namelijk zelf het waterpeil regelen. Zo gaan de stuwen omhoog bij weinig regen om water vast te houden. Bij veel regen gaan ze juist omlaag, om wateroverlast te voorkomen. Door stuwen te automatiseren, kan er beter ingespeeld worden op weersextremen.

De stuwen die een ingebouwde computer krijgen, zijn eerder dit jaar omgebouwd van schotbalkstuwen naar kantelstuwen. Dit was nodig, omdat d schotbalkstuwen niet geautomatiseerd kunnen worden. Tot het einde van dit jaar wordt dus nogmaals aan dezelfde 52 stuwen gewerkt, ditmaal om ze te automatiseren. Naar verwachting is het werk aan het einde van 2021 klaar.

Automatiseren nodig voor goed peilbeheer
Stuwen zorgen ervoor dat het water vastgehouden kan worden. Zo wordt voor voldoende (grond)water gezorgd. Het vasthouden van water is erg belangrijk om meer te infiltreren en het grondwater aan te vullen. Daarom worden de stuwen zo hoog mogelijk ingesteld. Totdat er een hoosbui valt, dan moeten de stuwen omlaag gezet worden om wateroverlast te voorkomen.

De stuwen worden nu nog door Waterschap De Dommel met de hand bediend. Snel reageren is daardoor niet altijd mogelijk. En daarom wordt het water nu niet maximaal vastgehouden. Stuwen met een ingebouwde computer regelen zelf het waterpeil. Het bedienen van deze stuwen kan ook op afstand gebeuren. Zo kan er in de toekomst maximaal water vastgehouden worden om droogte tegen te gaan en tegelijk wateroverlast voorkomen. Dit project wordt mede mogelijk gemaakt door en in samenwerking met Provincie Noord-Brabant.