Afbeelding
Foto: LEVgroep Son en Breugel

Training ‘Vertrouwenscontactpersoon’ voor verenigingen

Algemeen Algemeen

Son en Breugel - Seksuele intimidatie en/of ander ongewenst gedrag is geen nieuw begrip meer in Nederland. Ook binnen de sport komt het voor. Al snel wordt hierbij gedacht aan jonge sporters die slachtoffer zijn geworden van volwassen begeleiders. Maar het komt ook voor tussen sporters onderling, of tussen begeleiders.

De rol van Vertrouwenscontactpersoon (VCP) is in het leven geroepen om binnen een vereniging of bond een eerste aanspreekpunt te hebben. De VCP is op de hoogte van de mogelijkheden die er zijn om hulp te krijgen. Daarnaast adviseren en stimuleren ze hun vereniging of bond om preventieve maatregelen te nemen. VCP’ers hebben een dubbele taak: de weg wijzen wanneer er vragen zijn en meedenken over preventie. Zij fungeren als eerste opvang voor leden met een klacht. Alle facetten van deze rol komen aan bod in deze scholing.

Vrijwilligerssteunpunt LEVgroep en Vereniging Nederlandse Organisaties Vrijwilligerswerk (NOV) houden de training ‘Vertrouwenscontactpersoon’ voor sportverenigingen in Son en Breugel en Nuenen. Tijdens deze training wordt aandacht besteed aan de positie die de VCP inneemt wanneer er sprake is van ongewenst gedrag. Hoe wordt iemand opgevangen die iets komt melden of vragen, waar kan een beschuldigde terecht en hoe kan een bestuur ondersteund worden wanneer er een melding is of als zij preventiebeleid willen ontwikkelen. Er wordt ingegaan op de verwijzingen die mogelijk zijn. De scholing is niet alleen theoretisch, maar ook praktisch. Zo worden er praktische gesprekstechnieken geoefend. Al met al een veelzijdige scholing waarin de verschillende kanten van het werk van de VCP worden toegelicht en geoefend. De scholing wordt afgesloten met een bewijs van deelname van het NOV.

De training wordt gegeven op 30 september en 7 oktober van 19.30-22.00 uur in Braecklant, Amerikalaan 2 in Son en Breugel. ER zijn geen kosten aan deze training verbonden. Aanmelden kan via www.lerenmetlev.nl en meer informatie kan verkregen worden bij Ismene Borger via ismene.borger@levgroep.nl. Bij deze training worden alle coronarichtlijnen in acht genomen, waardoor er een beperkte groepsgrootte is. Dus reageer snel, want vol = vol.