Naomi en Hester lezen samen een boek
Naomi en Hester lezen samen een boek Foto: ©Marie-Anne Raaijmakers

Vrijwilligers vormen de basis van taalpunt

Algemeen Algemeen

Son en Breugel - Net als de scholen gaat ook Taalpunt Son en Breugel weer van start. Op woensdag 8 september komen zo’n achttien inwoners van ons dorp naar het Vestzaktheater/de bibliotheek om Nederlandse les te volgen. Deze deelnemers komen oorspronkelijk uit een buitenland. Sommigen brengen hun klein kind(eren) mee. Die gaan dan naar Boekjes & Babbels+, de gelijktijdige activiteit met enthousiaste vrijwilligers die de kinderen voorlezen, met hen babbelen en spelletjes doen. Zo leren deze kinderen spelenderwijs Nederlands. 

Gastredacteur: Arend Okken

Taalpunt Son en Breugel wil naast het lesgeven aan anderstaligen (NT2) ook inwoners die in Nederland geboren en getogen zijn en die wat betreft lezen en schrijven tegen praktische problemen aanlopen, helpen (NT1). Een formulier invullen of een brief lezen of schrijven kan ingewikkeld en lastig zijn. Er rust een taboe op laaggeletterdheid. Daardoor blijft het moeilijk de betreffende inwoners te bereiken. Taalpunt riep enkele mensen bij elkaar om daar verder over na te denken en te proberen er iets aan te doen. Contacten met maatschappelijke organisaties, uitkeringsinstanties, zorgverleners en werkgevers moeten ertoe leiden dat laaggeletterden zich zonder schaamte bij Taalpunt melden.

Sonse Jaarmarkt

Op zondag 3 oktober staat ook Taalpunt Son en Breugel met een kraam op de Sonse Jaarmarkt. Iedereen kan daar via een virtuele bril ervaren wat laaggeletterdheid betekent. In het kader van de Week van Lezen en Schrijven (6 tot 12 september) staat er bij Taalhuis Best (CultuurSpoor Best) een ‘escapebox’ met hetzelfde doel.

Kaartenhuis
Een vrijwilligersorganisatie kan alleen succesvol zijn, als er zich voldoende vrijwilligers bij aansluiten. Bovengenoemde activiteit Boekjes & Babbels+ is daar een goed voorbeeld van. In het vroege voorjaar meldden zich daarvoor maar liefst zeventien vrijwilligers aan. Fantastisch! Toen tegen de zomer Boekjes & Babbels+ eindelijk van start mocht, was het aantal beschikbare vrijwilligers door diverse omstandigheden helaas alweer flink geslonken. Vrijwilligers vormen de basis van Taalpunt en als die basis wegvalt, stort uiteindelijk het hele bouwwerk als een kaartenhuis in elkaar.

Dringend beroep
Taalpunt roept daarom mensen die tijd en zin hebben om op de woensdagochtend talige activiteiten met jonge kinderen te ondernemen, zich aan te melden. Ook mensen die wekelijks willen ondersteunen bij de taallessen zijn van harte welkom.

Informatie
Elke donderdagochtend is er van 10.30 - 12.00 uur een inloopspreekuur in het Vestzaktheater. U kunt hier terecht voor vragen en/of hulp. Meer informatie is te krijgen via taalpuntsonenbreugel@bibliotheekdommeldal.nl of telefonisch via 0499-473033. En natuurlijk op de Sonse Jaarmarkt op 3 oktober.