Opa Hans met het spandoek voor zijn kleinzoon Niels
Opa Hans met het spandoek voor zijn kleinzoon Niels Foto: MooiSonenBreugel

Hans Vink is super trots op ‘gouden’ kleinzoon

Algemeen

Son en Breugel - De Paralympics eindigden zondag 5 september in Tokio, de Olympische Spelen voor mensen met een lichamelijke handicap, visuele beperking of hersenverlamming. Niels Vink uit Helmond was als rolstoeltennisser zeer succesvol op de Paralympische Spelen in Tokio. Zo won hij samen met Sam Schröder in het dubbel een gouden medaille en in het enkelspel behaalde de 18-jarige Niels brons. Hij was de jongste rolstoeltennisser op de Paralympics.

Redacteur: Adrie Neervoort

In Son en Breugel wappert de vlag voor het huis van Hans Vink (72), de opa van Niels. Hij volgde de prestaties van zijn kleinzoon op de Paralympische Spelen op de voet via internet. Regelmatig brandde daardoor ook ’s nachts het licht in huis als er weer een wedstrijd werd uitgezonden.

Bacteriële infectie
Kleinzoon Niels liep op eenjarige leeftijd een bacteriële infectie op, waarna zijn onderbenen en enkele vingertopjes moesten worden geamputeerd. “Niels beoefende in zijn jonge jaren geen sport, maar dit veranderde toen hij samen met zijn moeder negen jaar geleden naar de Paralympics in Londen ging kijken”, vertelt een trotse Hans Vink aan de keukentafel in zijn huis in Son en Breugel.

Inspiratie
Het was daar dat Niels zag dat ook met een handicap veel sporten mogelijk waren. Niels werd geïnspireerd door wat hij zag en nam het besluit om ook een sport te gaan beoefenen. Eenmaal in Nederland probeerde hij een aantal sporten uit die ondanks zijn handicap mogelijk waren. “Niels had veel talent voor verschillende sporten, maar koos voor rolstoeltennis. Een juiste keuze zo bleek, want in 2019 werd hij wereldkampioen bij de jeugd tot en met 18 jaar.

Alles zelf regelen
Hans Vink is dan ook zeer trots op zijn kleinzoon Niels. Hij maakt van dichtbij mee wat een gehandicapte sporter moet doen om de top te bereiken. “Zo regelt Niels alles zoveel mogelijk zelf, ook zijn vluchten naar en verblijf tijdens verschillende toernooien, en dat voor een knul van net achttien.”

Wilhelmus
Volgens Hans zien ook andere topsporters het talent van zijn kleinzoon: na de behaalde overwinning van Niels in de halve finale van het tennistoernooi in Japan zei zijn tegenstander dat hij het nog nooit zo moeilijk heeft gehad in een partij. Hans geniet samen met zijn kleinzoon van de successen die hij heeft behaald: “Ik heb nu twee keer meegemaakt dat het Wilhelmus voor mijn kleinzoon wordt gespeeld, en dat raakt mij enorm.”

Oogappel
De vrouw van Hans en oma van Niels overleed 4 jaar geleden. “Niels was haar oogappeltje. Zij waren een twee-eenheid, en het is dan ook jammer dat zij dit succes van Niels niet heeft mogen meemaken”, aldus Hans. Hij denkt dat zijn kleinzoon het talent zeker niet van hem heeft, want hij heeft zelf helemaal geen balgevoel. Wel loopt sport en bewegen als een rode draad door het leven van Hans en zijn familie.

Amerika
Na de Paralympische Spelen in Tokio is Niels alweer onderweg naar Amerika voor het volgende toernooi, maar ook daar kan opa niet bij aanwezig zijn, dus het omhelzen van zijn kleinzoon moet nog even worden uitgesteld. En wat het zien van een wedstrijd van zijn kleinzoon betreft, kijkt Hans nu al uit naar de Paralympics in Parijs over drie jaar. “Maar waarschijnlijk ben ik er ook al bij tijdens het tennistoernooi van Roland Garros in Parijs mei 2022”. Dan zal hij zijn kleinzoon zeker in actie zien, iets wat tijdens de Paralympische Spelen in Tokio niet mogelijk was door de coronamaatregelen. Ze konden hem zelfs niet uitzwaaien op Schiphol met hun zelfgemaakte spandoek.”

Digitaal
Tot die tijd zal Hans de wedstrijden van Niels volgen via internet en tv-uitzendingen, en hem persoonlijk berichten sturen via Whats App. Dus ook de komende tijd zal het licht ‘s nachts wat vaker branden in het huis van Hans Vink.

Afbeelding
Algemeen 9 uur geleden Grandioos 7,5-jarig jubileumfeest Vrouw Aktief
Afbeelding
Algemeen 13 uur geleden Lege percelen op volkstuincomplex Planetenlaan wachten op nieuwe huurders
Afbeelding
Algemeen 26 mei, 18:07 Win mooie prijzen tijdens jubileumweek De Smickel
Afbeelding
Algemeen 26 mei, 14:13 De Harlekijn houdt ‘samen sterker Markt’
Afbeelding
Algemeen 26 mei, 11:19 Ecru-kunstworkshop op De Harlekijn
Afbeelding
Algemeen 26 mei, 08:43 Vijverberg door verbouwing geschikt voor opvang Oekraïense vluchtelingen