Joke op haar balkon
Joke op haar balkon Foto: Wil Feijen

Joke bekijkt de natuur vaak door de lens van de camera

Algemeen Hobby

Son en Breugel - Een wandeling die normaal gesproken twee uur duurt, kan bij Joke van der Schoot (74) en haar vriend André gerust vier uur duren. De bloemen, bijen en vlinders worden onderweg zorgvuldig met de fotocamera vastgelegd. Bij het zien van elkaars foto’s worden tips uitgewisseld om een eventueel nog mooier plaatje te schieten waar ze allebei tevreden over zijn. Joke heeft als hobby fotograferen en probeert steeds een trede hoger te komen als het gaat om ‘het perfecte plaatje’. 

Redacteur: Emmy Grit
Fotograaf: Wil Feijen

Voorheen schoot ze de foto’s met een veel kleiner en lichter toestel met veel minder mogelijkheden, maar de laatste jaren gaat ze op pad met een beter uitgerust model, waar veel meer mogelijkheden op zitten. “Het is een sport om mooie foto’s te maken, maar je moet dan wel goed materiaal in handen hebben waar je met de juiste instellingen het beste resultaat mee kunt behalen”, vertelt Joke gepassioneerd over haar hobby.

Macro-opnames
Samen met haar vriend trekt ze er regelmatig wandelend of fietsend op uit en ze stoppen dan regelmatig om foto’s te maken. Macro-opnames in de natuur staan met stip bovenaan haar lijstje. “Soms zien we een bloem die op zich niet zo bijzonder is, maar als je die door de lens bekijkt en fotografeert met de juiste instellingen, dan zie je veel meer dan alleen maar een bloem. De scherpte, de strakke lijnen en de kleuren van zo’n bloem kunnen mij dan nog wel eens verbazen”, aldus Joke.

Puur beeldmateriaal

Als ze thuiskomt zet Joke de foto’s zo snel mogelijk op de computer om ze nogmaals te bekijken. “Inmiddels staan er al duizenden foto’s op. Ik bewerk ze niet, ze moeten voor mij ‘puur’ blijven. Iedere foto vertelt een verhaal en voor mij is iedere foto bijzonder, alhoewel de eens soms beter gelukt is dan de andere”, lacht ze. Echt slecht gemaakte foto’s verwijdert Joke, zo kritisch is ze dan ook wel weer.

Fotocursus
De hobbyfotograaf heeft nog genoeg wensen om mooie plaatjes te schieten, zoals bijvoorbeeld het in beeld brengen van de zonsondergang. “Je moet daar veel geduld voor hebben en dat vraagt ook weer een andere techniek dan het maken van macrofoto’s”, legt ze uit. Om deze technieken onder de knie te krijgen, heeft ze onlangs besloten om een fotocursus te gaan volgen. Joke: “Je moet jezelf blijven ontwikkelen, want dan kom je verder. Ik heb het gevoel dat er nog meer uit mijn toestel te halen is. Door het volgen van de fotocursus hoop ik dat ik er een nieuwe wereld voor mij opengaat.”

Lucky shot
Ook door de tips en adviezen van André maakt Joke wel eens foto’s die niet zo voor de hand liggen. Laatst heeft ze een foto gemaakt van de onderkant van een paddenstoel. “Op zich niet zo heel bijzonder, maar ik moest mijn fototoestel ondersteboven houden en zag dus niet wat ik fotografeerde, maar het is een enorm mooie foto geworden.” De twee wisselen vaak tips en trucs met elkaar uit, waardoor zij elkaar proberen te stimuleren om net even iets anders te doen dan standaard. “En dat lukt goed. We komen met bijzondere plaatjes thuis. Vaak is een goede foto een ‘lucky shot’, maar die moeten er ook tussen zitten, dat maakt het fotograferen zo mooi”, aldus de enthousiaste fotograaf.

Voorpagina
Een paar weken geleden had Joke nog zo’n ‘lucky shot’ te pakken. Fotograferend vanaf haar balkon legde zij vast dat een aantal glaspanelen van de kiosk werden gedemonteerd nadat gebleken was dat deze een paar centimeter naar beneden gezakt waren. “Die foto vertelde een verhaal en tot mijn grote verbazing stond deze zelfs op de voorpagina van DeMooiSonenBreugelKrant. Ja, daar was ik best wel trots op”, sluit ze lachend af.

Voor de rubriek ‘De hobby van...’ is de redactie nog op zoek naar dorpsgenoten die een leuke, bijzondere of mooie hobby hebben? Stuur je reactie naar redactie@demooisonenbreugelkrant.nl en lees jouw verhaal terug in deze krant.